Ciasto Popapraniec nazwę ma mało zachęcającą, choć wybrana została nieprzypadkowo : ) Ciasto łączy w sobie bardzo wiele smaków – kokosowy, śmietankowy, kakaowy, czekoladowy i także lekko kwaskowy za sprawą czarnej porzeczki. Ten pozorny miszmasz komponuje się ze sobą idealnie i smak całości jest naprawdę wyjątkowy. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania, więc polecam wypróbować!!!
Ciasto (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):
- 5 jajek (wielkość L)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać niewielkimi partiami cukier. Dodać żółtka, dokładnie zmiksować, a następnie powoli cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując na niskich obrotach. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian nakładać łyżką 3 różne masy, tak aby wzór mniej więcej przypominał trójkolorową szachownicę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Zostawić w formie przez kolejne 10 minut, po czym wyjąć, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić na kratce. Następnie przekroić na dwa równe blaty.
Masa:
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- 50 g płatków migdałów
Składniki na polewę:
- 50 g gorzkiej czekolady (70%)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, bo masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.
.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i łyżką wody.
Jeden blat ciasta posmarować 3/4 budyniowej masy, przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą masą. Na masę wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, wysypać uprażone płatki migdałowe i pokryć czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce co najmniej przez kilka godzin.
Smacznego!