Ciasto Popapraniec nazwę ma mało zachęcającą, choć wybrana została nieprzypadkowo : ) Ciasto łączy w sobie bardzo wiele smaków – kokosowy, śmietankowy, kakaowy, czekoladowy i także lekko kwaskowy za sprawą czarnej porzeczki. Ten pozorny miszmasz komponuje się ze sobą idealnie i smak całości jest naprawdę wyjątkowy. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania, więc polecam wypróbować!!!
Ciasto (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):
- 5 jajek (wielkość L)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać niewielkimi partiami cukier. Dodać żółtka, dokładnie zmiksować, a następnie powoli cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując na niskich obrotach. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian nakładać łyżką 3 różne masy, tak aby wzór mniej więcej przypominał trójkolorową szachownicę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Zostawić w formie przez kolejne 10 minut, po czym wyjąć, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić na kratce. Następnie przekroić na dwa równe blaty.
Masa:
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- 50 g płatków migdałów
Składniki na polewę:
- 50 g gorzkiej czekolady (70%)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, bo masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.
.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i łyżką wody.
Jeden blat ciasta posmarować 3/4 budyniowej masy, przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą masą. Na masę wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, wysypać uprażone płatki migdałowe i pokryć czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce co najmniej przez kilka godzin.
Smacznego!
Robiłam to ciasto już kilka razy. Pyszne i eleganckie 🙂
Autor
Masz rację to ciasto ma w sobie coś niezwykłego 🙂 Kto raz zrobi na pewno do niego wróci 🙂
Efektowne ciacho 😊 A nazwa wyjątkowa 😉
Autor
Efektowne i pyszne 🙂
Mniam 🙂 moja koleżanka zrobiła je kiedyś na swoje imieniny, a teraz także ja będę mogła spróbować 🙂
Autor
Pewnie, że tak i może nawet przed imieninami żebyś nie czekała zbyt długo 😉
Pysznie się prezentuje chętnie wypróbuję 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Mniam wygląda cudnie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie ciacha 🙂 czy masa budyniowa jest mocno zbita, bo tak wyglada a Nie przepadam za mocno lejącymi bo budyniu nie za bardzo toleruje 😉
Autor
Tak, masa jest mocno zwarta, też takie lubię 🙂 jeśli ktoś woli zwarte mniej polecam dać 250 g masła lub więcej mleka do budyniu 🙂
Mmmm już się chłodzi w lodówce jutro dam update jak smakuje 🙂
Autor
Koniecznie 🙂
Tak jak obiecałam spieszę donieść, że ….ciasto jest pyszne 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂
Autor
Super, dziękuję 🙂
U mnie w domu też się je piecze a nazwa wcale nas nie zniechęca wręcz przeciwnie każdy od razu się uśmiecha jak ją słyszy 🙂 Piękne zdjęcia 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszne do jesiennej kawki ideał 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto jest super, na pierwszy rzut oka totalny chaos i nic mi do siebie nie pasowało, ale zaryzykowałam i warto 🙂 cała rodzinka się zajada 🙂
Autor
Bardzo mi miło, ryzyko czasem się opłaca 🙂
Robiłam i zrobię kolejny raz, pyszne ciasto.
Autor
Super 🙂
Przepyszny placek dziękuję za przepis 🙂
Autor
Bardzo proszę, miło mi, że posmakował 🙂
robiłam go kiedyś w trochę innej wersji 🙂
Autor
Ciekawa jestem Twojej wersji 🙂
Może i to ciasto jest trochę popaprane ale za to jakie pyszne!!! 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Idealne na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂 pozdrawiam 🙂
Przepyszne wyszło! a następnego dnia jeszcze smakowitsze 🙂
Autor
Super, drugiego dnia smaki idealnie się przegryzają 🙂
W pieczeniu najlepsze jest dekorowanie 🙂 W szczególności pysznymi kremami przez bawełniany rękaw, tworząc różne wzory.
Autor
U mnie z dekoracjami akurat bywa różnie 😉
Przepyszne!!!! nazwa pasuje mi się podoba 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pycha 😋 Świetne połączenie smakowe 😉
Autor
Dokładnie, niby wszystko z innej beczki, a połączenie genialne 🙂
Smakuje obłędnie !!! 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało :)))
Pycha wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super przepis goście zachwyceni 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Świetne ciasto – wyszło puszyste, lekkie – pyszne.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelacyjne piekłam już drugi raz z tego przepisu i za każdym razem się udało a nie mam ręki do ciast 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pyszne dziękuję ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂