Ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą

Niezwykle aromatyczne, mięciutkie ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą na pewno skradnie Wasze serca. Jedno z najbardziej popularnych na słonecznej Sycylii (Sicilian whole orange cake) oraz równie pięknej Walencji (Valencia orange cake), co wcale mnie nie dziwi ze względu na dostępne tam pomarańcze : )

Ciasto pomarańczowe długo zachowuje świeżość, super sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam!!!

Ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą

Ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą – przepis

Składniki (keksówka 22×9 cm):

  • 1 pomarańcza
  • 3 jajka (wielkość L w temp. pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 110 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Dodatkowo:

  • 3 łyżki grubego cukru
  • plasterki pomarańczy

Pomarańcze umyć, przełożyć do małego, wysokiego garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości przez około 60 minut. Całkiem wystudzić w wodzie, a następnie wyjąć i zmiksować na gładki mus. Całe jaja zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlać olej i pomarańczowy likier, cały czas miksując. Dodać puree z pomarańczy, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu ułożyć połówki plasterków pomarańczy, posypać grubym cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie.

Smacznego!

Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe z gotowaną pomarańczą
Najlepsze ciasto pomarańczowe

Przepis – Rozkoszny, więcej inspiracji na ciasta znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 22

  1. Aga
    3 grudnia 2022 / 12:28

    O wow zrobie juz dzis na probe przed swietami 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2022 / 0:02

      Super, polecam 🙂

  2. Majka
    3 grudnia 2022 / 17:55

    Trzeba kupić likier 😉 To jest na pewno mega.

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2022 / 0:02

      Zdecydowanie, warto 😀

  3. Iwona
    3 grudnia 2022 / 18:16

    Nie mam kurkumy czym zastąpić?

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2022 / 0:02

      Można pominąć, kurkuma podbija kolor 🙂

  4. Iza
    4 grudnia 2022 / 0:55

    Ślinka cieknie 😊

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2022 / 0:02

      Polecam wypróbować 🙂

  5. Paula
    4 grudnia 2022 / 15:06

    Pyszne obawiałam sie goryczy od tej skórki ale nie czuć 👍

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2022 / 0:02

      Tak, gotowanie robi swoje 🙂

  6. Isia
    4 grudnia 2022 / 19:46

    Ciasto rewelacja w całym domu pachnie, smak nieziemski bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2022 / 0:02

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Milena
    5 grudnia 2022 / 23:54

    Pyszne, ja nie gotowałam pomarańczy aż tak długo u mnie po 30 minutach już była całkiem miękka.

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:04

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Aga
    22 grudnia 2022 / 15:57

    Czy można bez likieru?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:16

      Tak 🙂

  9. Natalia
    22 grudnia 2022 / 17:32

    Czy pomarańczę należy ugotować ze skórą i zblędowac z tą skórką?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:16

      Tak 🙂

  10. Aśka
    7 stycznia 2023 / 16:03

    PYSZNE,rozpływa się w ustach.Proste i szybkie w wykonaniu, a efekt mega.

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2023 / 19:11

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Monika
    5 marca 2023 / 21:56

    Bardzo dobre ciasto, robi się je błyskawicznie. Ja niestety nie miałam likieru, ale też wyszło ok.

    • Marta
      Autor
      7 marca 2023 / 18:19

      Super, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 12 =