Niezwykle aromatyczne, mięciutkie ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą na pewno skradnie Wasze serca. Jedno z najbardziej popularnych na słonecznej Sycylii (Sicilian whole orange cake) oraz równie pięknej Walencji (Valencia orange cake), co wcale mnie nie dziwi ze względu na dostępne tam pomarańcze : )
Ciasto pomarańczowe długo zachowuje świeżość, super sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam!!!
Ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą – przepis
Składniki (keksówka 22×9 cm):
- 1 pomarańcza
- 3 jajka (wielkość L w temp. pokojowej)
- 200 g cukru
- 110 g oleju rzepakowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
- 3 łyżki grubego cukru
- plasterki pomarańczy
Pomarańcze umyć, przełożyć do małego, wysokiego garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości przez około 60 minut. Całkiem wystudzić w wodzie, a następnie wyjąć i zmiksować na gładki mus. Całe jaja zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlać olej i pomarańczowy likier, cały czas miksując. Dodać puree z pomarańczy, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu ułożyć połówki plasterków pomarańczy, posypać grubym cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie.
Smacznego!
Przepis – Rozkoszny, więcej inspiracji na ciasta znajdziecie tutaj.
O wow zrobie juz dzis na probe przed swietami 🙂
Autor
Super, polecam 🙂
Trzeba kupić likier 😉 To jest na pewno mega.
Autor
Zdecydowanie, warto 😀
Nie mam kurkumy czym zastąpić?
Autor
Można pominąć, kurkuma podbija kolor 🙂
Ślinka cieknie 😊
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Pyszne obawiałam sie goryczy od tej skórki ale nie czuć 👍
Autor
Tak, gotowanie robi swoje 🙂
Ciasto rewelacja w całym domu pachnie, smak nieziemski bardzo dziękuję 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pyszne, ja nie gotowałam pomarańczy aż tak długo u mnie po 30 minutach już była całkiem miękka.
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czy można bez likieru?
Autor
Tak 🙂
Czy pomarańczę należy ugotować ze skórą i zblędowac z tą skórką?
Autor
Tak 🙂
PYSZNE,rozpływa się w ustach.Proste i szybkie w wykonaniu, a efekt mega.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Bardzo dobre ciasto, robi się je błyskawicznie. Ja niestety nie miałam likieru, ale też wyszło ok.
Autor
Super, że posmakowało, pozdrawiam 🙂