Ciasto Pisanka

Ciasto Pisanka to połączenie waniliowo-biszkoptowego spodu z aksamitnym, orzeźwiającym, owocowym kremem budyniowym i śmietankową masą. Smaki idealnie się równoważą, więc ciasto nie jest zbyt słodkie i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. To jedno z tych, które najszybciej znikają ze stołu, więc świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Polecam!!

Ciasto pisanka

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24×24 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 115 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 120 g mąki Basia Extra Wypiek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i majonez, zmiksować. Dodać mąkę Basia Extra Wypiek wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach miksera. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić.

Składniki na owocowy krem budyniowy:

  • 900 ml zielonego soku przecierowego
  • 3 żółtka
  • 4 czubate łyżki mąki Basia Extra Wypiek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temp. pokojowej

Szklankę soku odlać, dodać żółtka oraz obie mąki, zmiksować na gładką masę. Pozostałą część soku zagotować i cienkim strumieniem wlewać przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, cały czas mieszając, ponieważ masa szybko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni owocowego budyniu i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować, a następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Przełożyć do lodówki na czas przygotowania śmietany.

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • czekoladowe kuleczki do dekoracji

Kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta, udekorować czekoladowymi kuleczkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Ciasto na Wielkanoc

Do przygotowania ciasta zainspirowała mnie mąka Basia Extra Wypiek. Więcej pyszności jej z udziałem znajdziecie na stronie Basia z sercem.

Ciasto pisanka przepis
Wielkanocne ciasto
Ciasto Pysio
Ciasto z owocowym kremem budyniowym

*Wpis powstał przy współpracy z marką Basia.

Komentarzy: 34

  1. Aga
    17 kwietnia 2019 / 11:31

    Chyba będę się powtarzać ale Twoje przekładańce są zawsze idealne!!! Zrobiłam ostatnio Michałka i pochwał nie było końca 🙂 TAKA pisanka na pewno powali moje dzieci na kolana 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:10

      Jest mi ogromnie miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂

      • Edyta
        25 marca 2022 / 23:04

        A co to jest zielony sok przecierowy??:)

        • Marta
          Autor
          28 marca 2022 / 10:36

          Sok w stylu Kubusia, ale w zielonych kolorze, o ile dobrze pamiętam nazywał się Pysio 🙂

  2. Dusia
    17 kwietnia 2019 / 11:58

    Wpsaniałe ciasto i piękne zdjęcia aż chce sie jeść 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:10

      Miło mi, że się podoba 🙂

  3. Kasia
    17 kwietnia 2019 / 12:22

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:10

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Oliwia
    17 kwietnia 2019 / 13:50

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:11

      Dziękuję 🙂

  5. Mika
    17 kwietnia 2019 / 14:07

    Czy na górę mogę dać kremówkę i mascarpone zeby sztywniejszy był krem bo ma być ciepło na święta i nie chce żeby mi spłynął a jeśli tak to w jakich proporcjach?

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:12

      Tak, oczywiście. Na 500 ml kremówki dałabym 250 g serka mascarpone 🙂

  6. Carmen
    17 kwietnia 2019 / 14:33

    Czy ten sok to może być domowy, czy coś jak typ kubuś?

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:13

      Tak, może być domowy, przecierany przez wyciskarkę lub sok typu kubuś/pysio.

  7. Megan11
    17 kwietnia 2019 / 16:49

    Pyszności u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 21:51

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  8. Majka
    17 kwietnia 2019 / 21:06

    Cudo 😍

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 21:54

      Dziękuję pięknie 🙂

  9. Agulka
    17 kwietnia 2019 / 22:02

    2 łyżki majonezu??? 😱 Pierwsze słyszę.. Jake jest jego zadanie?? 😵

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 22:56

      Tak samo jak w przypadku babki majonezowej 🙂 majonez „nawilża” i przedłuża świeżość ciasta, w końcu to olej i żółtka 😉

  10. Nadia
    18 kwietnia 2019 / 10:17

    oooo ja robiłam kiedyś dzieciom coś ala budyń na kubusiu i fakt pyszne było a widzę że mogłam pójść krok dalej i na krem przerobić super !

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:06

      Tak, to dokładnie o taki odmieniony budyń na soku chodzi 🙂 krem na pewno również posmakuje 🙂

  11. Minius
    18 kwietnia 2019 / 21:19

    Ciasto jest super pani strona nigdy nie zawodzi 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:10

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

  12. Iza
    18 kwietnia 2019 / 23:25

    Rewelacyjne ciasto, masa owocowa jest dość sztywna więc super się kroi i trzyma ostatnia warstwe, lepiej niż zwykła budyniowa, dodałam tylko trochę więcej cukru, bo lubię bardziej słodkie wypieki 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:11

      Cieszę się, że posmakowało i udało się zmodyfikować słodycz pod własne oczekiwania 🙂

      • Marta
        27 marca 2024 / 21:26

        Mam pytanie. Czy do biszkoptu nie używamy żółtek? Bo w opisie wykonania nie są wspomniane

        • Marta
          Autor
          28 marca 2024 / 9:50

          Tak, żółtka są do kremu 🙂

  13. Gosia
    20 kwietnia 2019 / 14:38

    pyszne wesoluych swiat!

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:06

      Dziękuję i również życzę wszystkiego dobrego 🙂

  14. 30 lipca 2019 / 0:40

    mimo, że nie jem słodyczy, temu bym się nie oparła

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2019 / 19:52

      Ogromnie się cieszę i zachęcam do wypróbowania 🙂

  15. 17 kwietnia 2024 / 16:15

    A czy może Pani podpowiedzieć jakie proporcje na dużą blachę? 38×28 ?

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2024 / 17:28

      Na podaną blachę wychodzi dokładnie 1,85 porcji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 1 =