Ciasto Pisanka to połączenie waniliowo-biszkoptowego spodu z aksamitnym, orzeźwiającym, owocowym kremem budyniowym i śmietankową masą. Smaki idealnie się równoważą, więc ciasto nie jest zbyt słodkie i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. To jedno z tych, które najszybciej znikają ze stołu, więc świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Polecam!!
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24×24 cm):
- 3 jajka (wielkość L)
- 115 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki majonezu
- 120 g mąki Basia Extra Wypiek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i majonez, zmiksować. Dodać mąkę Basia Extra Wypiek wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach miksera. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić.
Składniki na owocowy krem budyniowy:
- 900 ml zielonego soku przecierowego
- 3 żółtka
- 4 czubate łyżki mąki Basia Extra Wypiek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła w temp. pokojowej
Szklankę soku odlać, dodać żółtka oraz obie mąki, zmiksować na gładką masę. Pozostałą część soku zagotować i cienkim strumieniem wlewać przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, cały czas mieszając, ponieważ masa szybko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni owocowego budyniu i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować, a następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Przełożyć do lodówki na czas przygotowania śmietany.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- czekoladowe kuleczki do dekoracji
Kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta, udekorować czekoladowymi kuleczkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Do przygotowania ciasta zainspirowała mnie mąka Basia Extra Wypiek. Więcej pyszności jej z udziałem znajdziecie na stronie Basia z sercem.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Basia.
Chyba będę się powtarzać ale Twoje przekładańce są zawsze idealne!!! Zrobiłam ostatnio Michałka i pochwał nie było końca 🙂 TAKA pisanka na pewno powali moje dzieci na kolana 🙂
Autor
Jest mi ogromnie miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂
A co to jest zielony sok przecierowy??:)
Autor
Sok w stylu Kubusia, ale w zielonych kolorze, o ile dobrze pamiętam nazywał się Pysio 🙂
Wpsaniałe ciasto i piękne zdjęcia aż chce sie jeść 🙂
Autor
Miło mi, że się podoba 🙂
Super 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Czy na górę mogę dać kremówkę i mascarpone zeby sztywniejszy był krem bo ma być ciepło na święta i nie chce żeby mi spłynął a jeśli tak to w jakich proporcjach?
Autor
Tak, oczywiście. Na 500 ml kremówki dałabym 250 g serka mascarpone 🙂
Czy ten sok to może być domowy, czy coś jak typ kubuś?
Autor
Tak, może być domowy, przecierany przez wyciskarkę lub sok typu kubuś/pysio.
Pyszności u Ciebie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Cudo 😍
Autor
Dziękuję pięknie 🙂
2 łyżki majonezu??? 😱 Pierwsze słyszę.. Jake jest jego zadanie?? 😵
Autor
Tak samo jak w przypadku babki majonezowej 🙂 majonez „nawilża” i przedłuża świeżość ciasta, w końcu to olej i żółtka 😉
oooo ja robiłam kiedyś dzieciom coś ala budyń na kubusiu i fakt pyszne było a widzę że mogłam pójść krok dalej i na krem przerobić super !
Autor
Tak, to dokładnie o taki odmieniony budyń na soku chodzi 🙂 krem na pewno również posmakuje 🙂
Ciasto jest super pani strona nigdy nie zawodzi 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂
Rewelacyjne ciasto, masa owocowa jest dość sztywna więc super się kroi i trzyma ostatnia warstwe, lepiej niż zwykła budyniowa, dodałam tylko trochę więcej cukru, bo lubię bardziej słodkie wypieki 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało i udało się zmodyfikować słodycz pod własne oczekiwania 🙂
Mam pytanie. Czy do biszkoptu nie używamy żółtek? Bo w opisie wykonania nie są wspomniane
Autor
Tak, żółtka są do kremu 🙂
pyszne wesoluych swiat!
Autor
Dziękuję i również życzę wszystkiego dobrego 🙂
mimo, że nie jem słodyczy, temu bym się nie oparła
Autor
Ogromnie się cieszę i zachęcam do wypróbowania 🙂
A czy może Pani podpowiedzieć jakie proporcje na dużą blachę? 38×28 ?
Autor
Na podaną blachę wychodzi dokładnie 1,85 porcji 🙂