Ciasto Pijana Śliwka to jedno z tych, które zachwyca każdego i nic w tym dziwnego, bo jest przepyszne : ) Nawet mój Tato, który nie przepada za czekoladowymi wypiekami, bardzo je sobie upodobał, co jest dla mnie najlepszą rekomendacją ; ) Koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
*Szklanka o pojemności 250 ml
Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły, a cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę z olejem, cukrem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przelać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty.
Śliwki w rumie:
- 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
- 250 ml rumu (najlepiej ciemnego)
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do małego garnka, zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odstawić na około godzinę lub do momentu, gdy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli tak się nie stanie resztkę rumu odlać, a śliwki osuszyć).
Do nasączenia:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać. Nasączenie blatów jest opcjonalne (do smaku, bo biszkopt z dodatkiem oleju zachowuje wilgotność).
Krem z nutellą i śliwkami:
- 250 g masła (temp. pokojowa)
- 400 g nutelli (temp. pokojowa)
- 125 g serka mascarpone, schłodzonego
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać nutellę i mascarpone. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać nasączone rumem śliwki i wymieszać szpatułką.
Dodatkowo:
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30%
Kremówkę przelać do małego garnuszka, mocno podgrzać uważając, aby się nie zagotowała. Dodać posiekaną czekoladę i zdjąć z palnika. Po chwili dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej polewy.
Pierwszy z kakaowych blatów nasączyć połową kawy, a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Następnie wyłożyć krem z nutelli, wyrównać. Przykryć drugim blatem i nasączyć go pozostałą częścią kawy. Wierzch ciasta udekorować czekoladową polewą. Dodatkowo można całość ozdobić dodatkowymi śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie.
Smacznego!