Przepyszne Ciasto Orzechowiec – dwa miodowe blaty kruchego ciasta, warstwa karmelizowanych orzechów i czarna porzeczka z masą budyniową. Poniżej znajdziecie prosty, sprawdzony przepis na ciasto orzechowiec, które jest hitem każdej imprezy. Smaki idealnie się dopełniają, a całość wprost rozpływa się w ustach. Super ciasto na święta Bożego Narodzenia. Polecam!!!
Ciasto Orzechowiec przepis
Miodowe ciasto (blaszka 23x33cm):
- 475 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 125 g masła w kawałkach
- 2 jajka (wielkość L)
- 40 g miodu
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Przełożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia, wyrównać. Pierwszą część upiec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez 10 minut. Ostudzić. Drugą przełożyć do lodówki na czas przygotowania karmelizowanych orzechów.
Karmelizowane orzechy:
- 250 g łuskanych orzechów włoskich
- 75 g masła
- 40 g miodu
- 60 g cukru
Masło rozpuścić z miodem i cukrem na niewielkim ogniu, często mieszając. (Cukier musi być całkowicie rozpuszczony). Dodać posiekane orzechy włoskie. Gotować kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Przełożyć na drugą (nieupieczoną) część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez 10 minut. Ostudzić.
Budyniowy krem:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (80 g)
- 10 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 750 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
500 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem i mąką. Dodać do gorącego mleka i gotować, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć folią spożywczą, ostudzić. Masło zmiksować na biały puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując na małych obrotach, powtarzając aż do wyczerpania całej porcji budyniu. Masa powinna być gładka i jednolita.
Dodatkowo:
- 280 g dżemu z czarnej porzeczki
Jak zrobić ciasto orzechowiec
Upieczony blat bez orzechów posmarować dżemem, a następnie przełożyć masę budyniową. Przykryć blatem z orzechami. Schłodzić w lodówce na co najmniej 12 godzin.
Smacznego!
Orzechowiec przepis krok po kroku
Sernik na Boże Narodzenie – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na święta.
Nie ma Świąt bez orzechowca 🙂
Autor
Prawda 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Ciasto bardzo pyszne, drugiego dnia nawet lepsze 🙂
Autor
Super, że smakuje 🙂
Pyszne gratuluje 🙂
Autor
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Cudeńko na święta znowu piekę, bo blacha zniknęła w dwa dni 🙂
Autor
Ale super! pozdrawiam 🙂
Przepis bardzo dobry, udało się bez problemu a rzadko piekę 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pyszne zamiast dżemu dałam powidła 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Najlepsze ciasto w te święta. Trzeba tylko pamiętać żeby postało w temperaturze pokojowej przed podaniem. Piekłam w te święta i nam smakował bardzo. Wesołych Świąt 🌲🌲
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂