Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto na pizzę

Moim zdaniem podstawą smacznej pizzy jest ciasto i pomidorowy sos ; ) Mam swój ulubiony przepis na ciasto, ale kiedy ktoś podsuwa mi nowe propozycje z rekomendacją w stylu „TO dopiero jest najlepsze ciasto na świecie”, muszę spróbować ; ) Poniższy przepis świetnie się sprawdził (choć, gdy przygotowywałam go ponownie z użyciem maszyny do wypieku chleba, ciasto wyszło bardzo rzadkie i ciężko się z nim pracowało, więc polecam wyrabianie ręczne ; ). Część zasług muszę jednak przyznać mojemu nowemu nabytkowi, bo jak wiecie jestem fanką pizzy z kamienia, który gwarantuje niezwykłą chrupkość ciasta ; ) 



Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy przygotowany rozczyn, oliwę z oliwek i pozostałą wodę. Wyrabiamy przez ok. 10 minut. Formujemy kulę i kilka razy uderzamy ciastem o kuchenny blat, aby aktywować gluten ; ) Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Pizzę piekłam ok. 5 minut w piecu, który rozgrzewa się do ponad 300 C, ale jeśli pieczecie w piekarniku polecam opcję na najniższej półce, przy włączonej dolnej grzałce, w temp. 230 C przez około 15 minut ; )

Smacznego : )




 



Exit mobile version