Jak wiecie jestem wielką miłośniczką Katie Davies, głównie jej przepięknych zdjęć, ale zaczęłam również zgłębiać wybrane przepisy : ) Do moich faworytów należy ciasto na pizzę, które delikatnie zmodyfikowałam wg naszych upodobań. Jest cienkie, chrupiące i bardzo proste do przygotowania. Dokładam do tego pomidorowy sos, ulubione dodatki i przepyszny obiad gotowy. Polecam!!!!
- 2 i 1/2 szklanki mąki (najlepiej chlebowej)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 200 ml letniej wody
Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. U mnie zajmuje to ok. 7 minut. Jeśli nie posiadacie miksera mąkę należy przesiać do dużej miski, w środku zrobić wgłębienie, dodać szczyptę soli, cukier, drożdże. Wlać oliwę oraz letnią wodę. Mieszać widelcem stopniowo zgarniając mąkę z obrzeży. Po zgarnięciu całej mąki czystymi dłońmi wyrobić jednolite ciasto, a następnie przełożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać kolejne 5 minut starając się je rozciągnąć.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na pizzę o średnicy 32 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć sos pomidorowy, ulubione dodatki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 C (termoobieg + dolna grzałka) ok. 12-15 minut do czasu aż brzegi ciasta staną się złocistobrązowe. Opcjonalnie przed podaniem można posypać oregano.
Smacznego!
Składniki na pomidorowy sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 duża szczypta oregano
- 1 mała szczypta bazylii
- 1 mała szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
Pomidory przełożyć do garnka (bez zalewy) dodać przyprawy, zmiksować. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
Dodatki:
- kukurydza (ok. 1/2 puszki)
- tuńczyk (1 puszka w sosie własnym)
- papryka (ok. 1/2 małej sztuki)
- ser mozzarella (ok. 300g)