Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto na pizzę ulubione

Jak wiecie jestem wielką miłośniczką Katie Davies, głównie jej przepięknych zdjęć, ale zaczęłam również zgłębiać wybrane przepisy : ) Do moich faworytów należy ciasto na pizzę, które delikatnie zmodyfikowałam wg naszych upodobań. Jest cienkie, chrupiące i bardzo proste do przygotowania. Dokładam do tego pomidorowy sos, ulubione dodatki i przepyszny obiad gotowy. Polecam!!!!


Składniki (2 pizze o średnicy 32 cm):

Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. U mnie zajmuje to ok. 7 minut. Jeśli nie posiadacie miksera mąkę należy przesiać do dużej miski, w środku zrobić wgłębienie, dodać szczyptę soli, cukier, drożdże. Wlać oliwę oraz letnią wodę. Mieszać widelcem stopniowo zgarniając mąkę z obrzeży. Po zgarnięciu całej mąki czystymi dłońmi wyrobić jednolite ciasto, a następnie przełożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać kolejne 5 minut starając się je rozciągnąć.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na pizzę o średnicy 32 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć sos pomidorowy, ulubione dodatki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 C (termoobieg + dolna grzałka) ok. 12-15 minut do czasu aż brzegi ciasta staną się złocistobrązowe. Opcjonalnie przed podaniem można posypać oregano.

Smacznego!

Składniki na pomidorowy sos:

Pomidory przełożyć do garnka (bez zalewy) dodać przyprawy, zmiksować. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.

Dodatki:


Exit mobile version