Jak wiecie jestem wielką miłośniczką Katie Davies, głównie jej przepięknych zdjęć, ale zaczęłam również zgłębiać wybrane przepisy : ) Do moich faworytów należy ciasto na pizzę, które delikatnie zmodyfikowałam wg naszych upodobań. Jest cienkie, chrupiące i bardzo proste do przygotowania. Dokładam do tego pomidorowy sos, ulubione dodatki i przepyszny obiad gotowy. Polecam!!!!
- 2 i 1/2 szklanki mąki (najlepiej chlebowej)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 200 ml letniej wody
Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. U mnie zajmuje to ok. 7 minut. Jeśli nie posiadacie miksera mąkę należy przesiać do dużej miski, w środku zrobić wgłębienie, dodać szczyptę soli, cukier, drożdże. Wlać oliwę oraz letnią wodę. Mieszać widelcem stopniowo zgarniając mąkę z obrzeży. Po zgarnięciu całej mąki czystymi dłońmi wyrobić jednolite ciasto, a następnie przełożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać kolejne 5 minut starając się je rozciągnąć.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na pizzę o średnicy 32 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć sos pomidorowy, ulubione dodatki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 C (termoobieg + dolna grzałka) ok. 12-15 minut do czasu aż brzegi ciasta staną się złocistobrązowe. Opcjonalnie przed podaniem można posypać oregano.
Smacznego!
Składniki na pomidorowy sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 duża szczypta oregano
- 1 mała szczypta bazylii
- 1 mała szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
Pomidory przełożyć do garnka (bez zalewy) dodać przyprawy, zmiksować. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
Dodatki:
- kukurydza (ok. 1/2 puszki)
- tuńczyk (1 puszka w sosie własnym)
- papryka (ok. 1/2 małej sztuki)
- ser mozzarella (ok. 300g)
Pysznie się prezentuje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Kocham pizzę zwłaszcza w domowym wydaniu 🙂
Autor
U nas też często gości 🙂
Dziwny dobór dodatków muszę spróbować 😉
Autor
Koniecznie, naprawdę świetnie się komponują 🙂
Robię identyczne ciasto na pizzę ☺ Sos taki sam tyle że jeszcze z czosnkiem i odrobinką pieprzu ☺ Cała rodzina uwielbia, często o nią proszą ☺ Dodatki nakładamy przeróżne ale takiego mixu jak Ty prezentujesz jeszcze nie robiłam. Wygląda przepysznie☺
Autor
Super :))) u mnie często bywał w sosie i czosnek i podsmażona cebula choć przyznam, że z lenistwa często już nie dodaję 😀 polecam wypróbować ten mix dodatków może nietypowy, ale jak dla mnie super 🙂
Dodatki super 🙂 Było pysznie i szybko zniknęło 😉
Autor
Super, miło jest przekonywać innych do moich połączeń 🙂 nawet Mąż szybko dołączył do miłośników, a wcześniej wyłącznie hawajska 😀
Pysznie się prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Ajjj dlaczego ja zawsze muszę po nocy do Cb zaglądać?! teraz będzie mi się śnić ta pizzunia 🙂
Autor
Mam nadzieję, że będą to prorocze sny 😉
Wygląda obłędnie, wieki nie jadłam !!!
Autor
Jest okazja do nadrobienia, polecam! 🙂
Jak dobrze że już weekend 🙂 a jak weekend to impreza i pizza wleci 🙂
Autor
Dobre podejście 🙂
dawno nie robiłam domowej pizzy, pycha:)
Autor
Polecam koniecznie z tym ciastem 🙂
Okazuje się że nawet bez pieca i specjalnego kamienia można w domu upiec przepyszną pizzę!!! przepis jest rewelacyjny biorę kawałek do ręki jest chrupiące cienkie ciasto które nie łamie mi się w ręce i nic z niego nie spływa, geniusz!
Autor
Bardzo mi miło, że pizza smakowała 🙂
Przepyszna pizza 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Idealne pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło i również pozdrawiam 🙂
Najlepsze ciacho polecam 🙂
Autor
Super, że smakuje 🙂
Pizzy nic nie brakuje od kupnej z pizzeri 🙂 super myk z rozgrzaniem piekarnika na maksa 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wyszła idealna 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Jak z pizzeri!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rewelacyjnie wyszła dziękuję za inspiracje Twoje przepisy zawsze sie sprawdzają 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Jest super!
Autor
Super, że posmakowało 😉
Pizza wyszła idealna 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super przepis 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
To moj ulubiony przepis na pizzę korzystam z niego juz za każdym razem 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Rewelacyjne ciasto!!! Pizza krucha chrupiąca mega !!!
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Ile świeżych drozdzy nalezaloby dodac?
Autor
Dodałabym ok. 15g świeżych 🙂
Pychota 🙂
Autor
🙂
Nie tylko ciasto wpływa na smak pizzy, ale również sposób jej wypiekania. Najlepszy będzie profesjonalny piec do pizzy, jednak w warunkach domowych musi nam wystarczyć piekarnik z odpowiednią funkcją do pizzy.
Autor
Trzeba sobie jakoś radzić 😉
Ciasto rewelacja!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Odkąd trafiłam na ten przepis nie robię juz innej pizzy 😊 ważna jest tez maka polecam wymieszać typ 00 i semoline wychodzi kruchutka jak z pieca z pizzeri! Palce lizać 😊
Autor
Super 😀
Bardzo dobre
Autor
Super, że zasmakowało 🙂