Ciasto na pizzę

Moim zdaniem podstawą smacznej pizzy jest ciasto i pomidorowy sos ; ) Mam swój ulubiony przepis na ciasto, ale kiedy ktoś podsuwa mi nowe propozycje z rekomendacją w stylu „TO dopiero jest najlepsze ciasto na świecie”, muszę spróbować ; ) Poniższy przepis świetnie się sprawdził (choć, gdy przygotowywałam go ponownie z użyciem maszyny do wypieku chleba, ciasto wyszło bardzo rzadkie i ciężko się z nim pracowało, więc polecam wyrabianie ręczne ; ). Część zasług muszę jednak przyznać mojemu nowemu nabytkowi, bo jak wiecie jestem fanką pizzy z kamienia, który gwarantuje niezwykłą chrupkość ciasta ; ) 


Ciasto na pizze

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy przygotowany rozczyn, oliwę z oliwek i pozostałą wodę. Wyrabiamy przez ok. 10 minut. Formujemy kulę i kilka razy uderzamy ciastem o kuchenny blat, aby aktywować gluten ; ) Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Pizzę piekłam ok. 5 minut w piecu, który rozgrzewa się do ponad 300 C, ale jeśli pieczecie w piekarniku polecam opcję na najniższej półce, przy włączonej dolnej grzałce, w temp. 230 C przez około 15 minut ; )

Smacznego : )


Chrupiące ciasto na pizze

 


Ciasto na pizze przepis podstawowy

Komentarzy: 14

  1. 21 sierpnia 2013 / 19:41

    Dziękuje za przepis – zrobić dobrą pizzę wcale nie jest łatwo jakby się mogło wydawać. Ta wygląda obiecująco więc przepis trafia do mojej multimedialnej domowej książki kucharskiej 🙂

    • Marta
      Autor
      21 sierpnia 2013 / 20:51

      Bardzo mi miło 🙂

  2. 21 sierpnia 2013 / 23:00

    pizzę robię bardzo często więc taki kamien fajna rzecz, ale ciągle odkładam jego kupno.
    Natomiast co do cista ostatnio pozostaję wierna przepisowi Jamiego ze zmianami Ivki na bardziej dostępne produkty, choć lubię jak Ty próbować nowe wersje;)

    • Marta
      Autor
      21 sierpnia 2013 / 23:05

      Oj Aniu i teraz będę musiała jeszcze Twoją wersję wypróbować… 😛 a kamień fajna rzecz, zwłaszcza jeśli często pieczesz pizzę w domu 🙂

  3. 22 sierpnia 2013 / 20:57

    o rany boskie!!! rewelacja!
    i mam tak samo z ciastem, wiecznie sprawdzam i nie zawsze mi wychodzi, następnym razem biorę Twój;)))

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2013 / 22:22

      Ola ciekawe, czy kiedyś trafimy na taki przepis, że inne nas nie skuszą:)

  4. 23 sierpnia 2013 / 14:18

    Uwielbiam pizze! Ale narobiłaś mi ochoty 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2013 / 14:29

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  5. 26 sierpnia 2013 / 12:38

    Oczywiście, że dobra pizza, to niewątpliwie musi być dobre ciasto. I takie właśnie lubię, cieniutkie chrupiące i dobrej jakości przecier pomidorowy. Wygląda niezwykle smacznie ! Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 sierpnia 2013 / 22:24

      Ja również bardzo lubię cieniutkie ciasto, koniecznie z dużą ilością pomidorowego sosu 😉

  6. Kasia
    26 czerwca 2015 / 11:22

    Najlepsze ciasto na pizzę, polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:43

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 5 =