Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Michałek

Jeśli szukacie ciasta, które zachwyci absolutnie każdego to jest nim bez wątpienia Ciasto Michałek : ) Ma w sobie wszystko, co powinien mieć idealny wypiek – pyszne i wilgotne, czekoladowe ciasto, śmietankowo-kawową masę z cukierkami Michałki i mascarpone, powidła dla przełamania smaku, a całość została zwieńczona bitą śmietaną, czekoladą i orzechami. Upiekłam je głównie z myślą o moim Mężu, który jest fanem Michałków, ale ciasto podbiło serca całej naszej rodziny : ) Polecam!!!

Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):

oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej

*Szklanka o pojemności 250 ml

Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły, a cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę z olejem, cukrem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przelać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty.

Składniki na krem:

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić mikserem na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Michałki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do masy i wymieszać szpatułką.

Dodatkowo:

Pierwszy blat posmarować powidłami. Przełożyć masę z Michałków, wyrównać, przykryć drugim blatem. Mocno schłodzoną kremówkę, cukier i usztywniacze ubić na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta, wyrównać. (Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, więc wtedy bitą śmietanę można wyłożyć dopiero w dniu podania).

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Przełożyć na suchą ściereczkę/ ręcznik kuchenny. Umieścić między dłońmi i pocierać, by usunąć skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki, wraz z orzechami udekorować ciasto.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version