Ciasto Michałek

Jeśli szukacie ciasta, które zachwyci absolutnie każdego to jest nim bez wątpienia Ciasto Michałek : ) Ma w sobie wszystko, co powinien mieć idealny wypiek – pyszne i wilgotne, czekoladowe ciasto, śmietankowo-kawową masę z cukierkami Michałki i mascarpone, powidła dla przełamania smaku, a całość została zwieńczona bitą śmietaną, czekoladą i orzechami. Upiekłam je głównie z myślą o moim Mężu, który jest fanem Michałków, ale ciasto podbiło serca całej naszej rodziny : ) Polecam!!!

Ciasto Michałek

Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao

oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

*Szklanka o pojemności 250 ml

Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły, a cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę z olejem, cukrem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przelać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty.

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 g cukierków Michałki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić mikserem na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Michałki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do masy i wymieszać szpatułką.

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g mlecznej czekolady
  • słoik powideł śliwkowych (300 g)

Pierwszy blat posmarować powidłami. Przełożyć masę z Michałków, wyrównać, przykryć drugim blatem. Mocno schłodzoną kremówkę, cukier i usztywniacze ubić na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta, wyrównać. (Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, więc wtedy bitą śmietanę można wyłożyć dopiero w dniu podania).

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Przełożyć na suchą ściereczkę/ ręcznik kuchenny. Umieścić między dłońmi i pocierać, by usunąć skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki, wraz z orzechami udekorować ciasto.

Smacznego!

Ciasto Michałek najlepszy przepis
Ciasto Michałek przepis

Inspiracja

Komentarzy: 54

  1. Mania
    12 kwietnia 2019 / 10:25

    mniam!!!

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 15:40

      Dziękuję 🙂

  2. Aga
    12 kwietnia 2019 / 11:22

    Już wiem co piekę na Wielkanoc 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 15:41

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Isia
    12 kwietnia 2019 / 11:44

    Cudowne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 15:41

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  4. Dorota
    12 kwietnia 2019 / 11:58

    Piękne ciasto bardzo lubię Pani ciasta więc skuszę się na pewno 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 15:41

      Bardzo mi miło, pozdrawiam i polecam 🙂

  5. Kaska
    12 kwietnia 2019 / 14:09

    Wspaniale ❤️

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 15:41

      <3 <3 <3

  6. Meg
    12 kwietnia 2019 / 17:10

    Ślinie sie do monitora 😋

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:15

      🙂 🙂 🙂

  7. Claire
    12 kwietnia 2019 / 21:50

    Super 😋

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:15

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  8. Majka
    12 kwietnia 2019 / 22:15

    Robiłam już Michałka, jest wspaniały 😍

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:16

      Bardzo się cieszę <3

  9. Wiki
    12 kwietnia 2019 / 23:09

    Ciasto jest przepyszne

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:16

      Miło mi, że smakowało, pozdrawiam 🙂

  10. Magdalena
    13 kwietnia 2019 / 9:00

    A czy brak kawy zaszkodzi?
    Pytam bo mój mąż nie lubi 😉
    Czy ta kawa jest bardzo wyczuwalna?

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:18

      Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale zmiana będzie 😉 Kawa nie jest mocno wyczuwalna, ale posmak jednak czuć i moim zdaniem bardzo tu pasuje, choć to wiadomo rzecz gustu 🙂

  11. Gosia
    13 kwietnia 2019 / 16:48

    Rewelacja!!!!

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:19

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  12. Aga
    13 kwietnia 2019 / 21:16

    Czy ktoś próbował robić z białymi Michałkami?😉😍

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:21

      Białe też będą pasować 🙂

  13. Nora
    14 kwietnia 2019 / 20:17

    Wspaniale ciasto i szybko sie robi

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:25

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  14. Marta
    15 kwietnia 2019 / 12:23

    Wlasnie znalazlam ciasto na Swieta! Widze tu dobre recenzje,eiec mam nadzieje na sukces:)

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 13:30

      Zdecydowanie polecam 🙂 Pozdrawiam przedświątecznie 🙂

  15. Karolinka
    15 kwietnia 2019 / 12:40

    Pycha moje pierwsze ciasto z kremem nie licząc tortu bezowego z bitą śmietaną :))) podołałam a minę gości jak się pochwaliłam że sama upiekłam zapamiętam na długo 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 13:31

      Bardzo się cieszę i gratuluję sukcesu 🙂

  16. romka
    16 kwietnia 2019 / 23:23

    Rewelacja bardzo dobre 🙂

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2019 / 23:52

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  17. Misia
    18 kwietnia 2019 / 0:58

    Wspaniałe !!! ciasto czekoladowe fajne wilgotne wiec nie trzeba nasaczac moim zdaniem a do kremu dodałam troche likieru kawowego bo lubimy takie alkoholowe wypieki 😉

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:01

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  18. Gosia
    20 kwietnia 2019 / 14:40

    Marto całe świeta z Twoimi przepisami dziekuje 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:07

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Aura78
    21 kwietnia 2019 / 0:14

    Dziękuję za przepis! Ciasto przepyszne i w sam raz na Wielkanoc. Wesołych Świąt

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:09

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało. Pozdrawiam i przesyłam Wielkanocne życzenia 🙂

  20. Werka
    2 października 2019 / 11:50

    Ciasto jest rewelacyjne polecam bardzo 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:15

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  21. Ela
    12 grudnia 2019 / 10:12

    Super ciasto dzisiaj fb mi o nim przypomniał i zrobię powtórkę na święta pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2019 / 16:57

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  22. Karolina
    6 marca 2020 / 23:33

    Uwielbiamy to ciasto. Od 5 lat robię je mężowi Michałkowi urodzinki w formie tortu… Megaaaaa

    • Marta
      Autor
      12 marca 2020 / 12:50

      Jedno z naszych ulubionych, super pomysł na podanie w formie tortu 🙂

  23. Marta
    3 lipca 2020 / 8:09

    Ten biszkopt jest najlepszy, a ciasto obłędnie pyszne ! Co musialabym zmienić, żeby zrobić taki biszkopt tylkl w jasnej wersji ? Mogłabym odjąć kakao i zamiast tego coś dodać? Macie pomysł?

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2020 / 1:25

      Bardzo mi miło 🙂

  24. 28 grudnia 2020 / 16:58

    ciasto jest wyśmienite. Wywołało zachwyt wśród gości. Przez przypadek biszkopt przez połowę czasu piekłam z termoobiegiem i nie wiem, czy to przyczyniło się do jego wyrośnięcia na wysokość formy (wyszło mega wysokie). Dopuściłam też zmianę w postaci nasączenia ciasta miksturą kawy i likieru BAILEY’S. Na wierzch ciasta starłam czekoladę na tarce do jarzyn z największymi oczkami, ale wyszedł mi sypki proszek, a nie tak piękne paseczki. Czy jest jakaś specjalna tarka do czekolady, żeby uzyskać takie wiórki?

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:16

      Super, że posmakowało <3 Czekoladę tarłam również na zwykłej tarce, nie dzielę jej wcześniej na kawałki, tylko trę całą tabliczkę, może dzięki większej powierzchni efekt jest inny 🙂

  25. Ania
    9 lutego 2021 / 10:57

    Chciałabym dodać żelatynę do usztywnienia śmietany. Ile powinnam jej dodać? Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2021 / 11:12

      Niestety rzadko korzystam z dodatku żelatyny do śmietany, ale wg informacji na opakowaniu na 250 ml śmietany potrzebna jest 1 łyżeczka i tego bym się trzymała 🙂

  26. Marzena
    28 marca 2021 / 12:18

    Rewelacyjne ciasto!!!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:22

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  27. Julia
    27 czerwca 2023 / 10:17

    Witaj, czy jeśli odpowiednio zwiększyć proporcje to ciasto urośnie na tyle, żeby przekroić na 3 blaty ? Czy jest za ciężkie ?

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2023 / 14:12

      Tak, będzie ok, ale czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 + 5 =