Jeśli szukacie ciasta, które zachwyci absolutnie każdego to jest nim bez wątpienia Ciasto Michałek : ) Ma w sobie wszystko, co powinien mieć idealny wypiek – pyszne i wilgotne, czekoladowe ciasto, śmietankowo-kawową masę z cukierkami Michałki i mascarpone, powidła dla przełamania smaku, a całość została zwieńczona bitą śmietaną, czekoladą i orzechami. Upiekłam je głównie z myślą o moim Mężu, który jest fanem Michałków, ale ciasto podbiło serca całej naszej rodziny : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
*Szklanka o pojemności 250 ml
Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły, a cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę z olejem, cukrem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przelać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty.
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 250 g cukierków Michałki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić mikserem na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Michałki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do masy i wymieszać szpatułką.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g mlecznej czekolady
- słoik powideł śliwkowych (300 g)
Pierwszy blat posmarować powidłami. Przełożyć masę z Michałków, wyrównać, przykryć drugim blatem. Mocno schłodzoną kremówkę, cukier i usztywniacze ubić na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta, wyrównać. (Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, więc wtedy bitą śmietanę można wyłożyć dopiero w dniu podania).
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Przełożyć na suchą ściereczkę/ ręcznik kuchenny. Umieścić między dłońmi i pocierać, by usunąć skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki, wraz z orzechami udekorować ciasto.
Smacznego!
mniam!!!
Autor
Dziękuję 🙂
Już wiem co piekę na Wielkanoc 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Cudowne ciasto 🙂
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Piękne ciasto bardzo lubię Pani ciasta więc skuszę się na pewno 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam i polecam 🙂
Wspaniale ❤️
Autor
<3 <3 <3
Ślinie sie do monitora 😋
Autor
🙂 🙂 🙂
Super 😋
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Robiłam już Michałka, jest wspaniały 😍
Autor
Bardzo się cieszę <3
Ciasto jest przepyszne
Autor
Miło mi, że smakowało, pozdrawiam 🙂
A czy brak kawy zaszkodzi?
Pytam bo mój mąż nie lubi 😉
Czy ta kawa jest bardzo wyczuwalna?
Autor
Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale zmiana będzie 😉 Kawa nie jest mocno wyczuwalna, ale posmak jednak czuć i moim zdaniem bardzo tu pasuje, choć to wiadomo rzecz gustu 🙂
Rewelacja!!!!
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Czy ktoś próbował robić z białymi Michałkami?😉😍
Autor
Białe też będą pasować 🙂
Wspaniale ciasto i szybko sie robi
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Wlasnie znalazlam ciasto na Swieta! Widze tu dobre recenzje,eiec mam nadzieje na sukces:)
Autor
Zdecydowanie polecam 🙂 Pozdrawiam przedświątecznie 🙂
Pycha moje pierwsze ciasto z kremem nie licząc tortu bezowego z bitą śmietaną :))) podołałam a minę gości jak się pochwaliłam że sama upiekłam zapamiętam na długo 🙂
Autor
Bardzo się cieszę i gratuluję sukcesu 🙂
Rewelacja bardzo dobre 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Wspaniałe !!! ciasto czekoladowe fajne wilgotne wiec nie trzeba nasaczac moim zdaniem a do kremu dodałam troche likieru kawowego bo lubimy takie alkoholowe wypieki 😉
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Marto całe świeta z Twoimi przepisami dziekuje 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Dziękuję za przepis! Ciasto przepyszne i w sam raz na Wielkanoc. Wesołych Świąt
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało. Pozdrawiam i przesyłam Wielkanocne życzenia 🙂
Ciasto jest rewelacyjne polecam bardzo 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Super ciasto dzisiaj fb mi o nim przypomniał i zrobię powtórkę na święta pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Uwielbiamy to ciasto. Od 5 lat robię je mężowi Michałkowi urodzinki w formie tortu… Megaaaaa
Autor
Jedno z naszych ulubionych, super pomysł na podanie w formie tortu 🙂
Ten biszkopt jest najlepszy, a ciasto obłędnie pyszne ! Co musialabym zmienić, żeby zrobić taki biszkopt tylkl w jasnej wersji ? Mogłabym odjąć kakao i zamiast tego coś dodać? Macie pomysł?
Autor
Bardzo mi miło 🙂
ciasto jest wyśmienite. Wywołało zachwyt wśród gości. Przez przypadek biszkopt przez połowę czasu piekłam z termoobiegiem i nie wiem, czy to przyczyniło się do jego wyrośnięcia na wysokość formy (wyszło mega wysokie). Dopuściłam też zmianę w postaci nasączenia ciasta miksturą kawy i likieru BAILEY’S. Na wierzch ciasta starłam czekoladę na tarce do jarzyn z największymi oczkami, ale wyszedł mi sypki proszek, a nie tak piękne paseczki. Czy jest jakaś specjalna tarka do czekolady, żeby uzyskać takie wiórki?
Autor
Super, że posmakowało <3 Czekoladę tarłam również na zwykłej tarce, nie dzielę jej wcześniej na kawałki, tylko trę całą tabliczkę, może dzięki większej powierzchni efekt jest inny 🙂
Chciałabym dodać żelatynę do usztywnienia śmietany. Ile powinnam jej dodać? Pozdrawiam 🙂
Autor
Niestety rzadko korzystam z dodatku żelatyny do śmietany, ale wg informacji na opakowaniu na 250 ml śmietany potrzebna jest 1 łyżeczka i tego bym się trzymała 🙂
Rewelacyjne ciasto!!!
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Witaj, czy jeśli odpowiednio zwiększyć proporcje to ciasto urośnie na tyle, żeby przekroić na 3 blaty ? Czy jest za ciężkie ?
Autor
Tak, będzie ok, ale czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć 🙂