Ciasto marchewkowe należy do jednych z moich ulubionych. Jest bardzo aromatyczne i delikatne, a marchewka mięknąc podczas pieczenia nadaje mu gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis na ciasto marchewkowe bazuje na przepisie Marty Gessler, ale metodą prób i błędów dopasowałam je do naszego gustu : ) Można podawać z bitą śmietaną, polewą, białym serkiem, tak jak lubicie najbardziej. Polecam!
Składniki na keksówkę 25 x 11 :
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki startej marchewki (ok 3-4 dużych marchwi)
- ulubione dodatki: migdały, orzechy, rodzynki, suszone śliwki
Jajka dokładnie ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy olej i marchewkę startą na małych oczkach tarki lub zmieloną w blenderze. Mieszamy ponownie drewnianą łyżką i dodajemy dodatki. Śliwki i duże rodzynki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki. Mieszamy i tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 C przez ok 60 – 80 minut do tzw. suchego patyczka. Piekę na opcji piekarnika grzałka góra i dół i jeśli ciasto w środku jest płynne, a góra za mocno się przypieka, przykrywam ją papierem do pieczenia.
Smacznego : )