Ciasto marchewkowe najlepszy przepis

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, kojarzy mi się z jesienią, ale chętnie zajadam się nim przez cały rok. Pyszne, wilgotne, zwieńczone kokosowo-śmietankowym kremem, który w szybszej wersji możecie pominąć, zastąpić jogurtowo-klonowym lukrem lub zwykłym cukrem pudrem. Polecam!!!

Najlepsze ciasto marchewkowe przepis

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto (blacha 23×23 cm):

  • 300 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 100 g ananasa z puszki (może też być świeży), odsączonego i posiekanego
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 225 ml oleju rzepakowego

Piekarnik rozgrzać do 150 C (termoobieg). Do miski przełożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić, nie mieszając.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.

W kolejnej misce jajka ubić do podwojenia objętości. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać cienkim i ciągłym strumieniem olej.

Do tak przygotowanej masy dodać marchewkę z ananasem i bakaliami. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę z przyprawami i ponownie delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 70 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.

Udekorować kremem, lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego!

Składniki na masę:

  • 200 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 185 g kremowego serka np. Philadelphia
  • 250 g serka mascarpone

Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać cukier i cały czas mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gotować około 40 min. lub dłużej do czasu aż uzyskania gęstego syropu (około 3/4 szklanki). Zdjąć z ognia i przestudzić.

Serek i mascarpone przełożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepłego syropu, cały czas delikatnie mieszając trzepaczką. Przełożyć do lodówki do stężenia.

Ciasto marchewkowe
Najlepsze ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe przepis

Przepis źródło

Komentarzy: 26

  1. Aga
    6 października 2021 / 14:05

    Wspaniałe!

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 10:47

      <3

  2. Isia
    6 października 2021 / 14:48

    Super ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 10:48

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  3. Majka
    6 października 2021 / 15:46

    Narobiłaś mi apetytu 😋😋😋 To będzie moje kolejne ciasto w tym tygodniu. Jest wspaniałe 😍

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 10:48

      Super, marchewkowe rządzi 🙂

  4. Malwina
    6 października 2021 / 19:25

    Obowiązkowy punkt jesieni 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 10:48

      Zdecydowanie tak 🙂

  5. Sandra
    6 października 2021 / 22:11

    Pysznie się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 10:48

      Dziękuję, dokładnie tak smakuje 🙂

  6. Kama
    7 października 2021 / 8:41

    Ciasto jest pyszne polewy nie robiłam, bo moim zdaniem za
    duzo zachodu z tym gotowaniem ale przynajmniej na wynos łatwiej zapakować 😊

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 10:48

      I to jest konkretny plus 🙂

  7. Ola
    8 października 2021 / 10:11

    Bardzo smaczne dodatek ananasa robi robotę 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 10:49

      😀 😀 😀

  8. Majka
    10 października 2021 / 17:32

    Wcale się nie dziwię dlaczego nazwałaś to ciasto najlepszym. Jest przepyszne i ten krem – cudo 😍 Warto było go robić. To idealne dopasowanie.

    • Marta
      Autor
      10 października 2021 / 19:17

      Bardzo się cieszę, to zdecydowanie mój ulubieniec 😀

  9. Iwona
    25 października 2021 / 12:21

    Zdecydowanie najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam 😊

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:11

      Bardzo się cieszę 🙂

  10. Gabi
    13 grudnia 2021 / 12:13

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2021 / 0:32

      Super, że posmakowało 🙂

  11. outcrow
    15 października 2022 / 21:23

    Najlepsze marchewkowe jakie jadłam. Dzięki za podzielenie się przepisem.

    • Marta
      Autor
      20 października 2022 / 0:51

      Super, że posmakowało 🙂

  12. 17 stycznia 2023 / 21:30

    Witam serdecznie, trochę jestem zdezorientowana co do ilości serka philadelfia do uzyskania masy 1855g , czy to nie pomyłka, miałbym dodać 9 opakowań 😳 ??

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:58

      185 g 🙂

  13. Edyta
    30 marca 2024 / 0:45

    Witam,
    czy krem po zrobieniu leży schodzić i później posmarować ciasto? Czy posmarować ciasto i całość schodzić?

    Dziękuję pięknie za pomoc.

    • Marta
      Autor
      30 marca 2024 / 13:23

      Witam, krem po zrobieniu schłodzić i później posmarować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
1 + 21 =