Mam wielkość słabość do ciasta marchewkowego, więc w celu urozmaicenia chętnie przygotowuję każdy kolejny przepis na ten wypiek, który wpadnie mi w ręce ; ) Tym razem Ola zainspirowała mnie swoją lżejszą wersją, która jednocześnie jest szybsza do przygotowania, bo mamy mniej składników do siekania ; ) Polecam!
Składniki:
- 6 średnich marchewek
- 15 łyżek mąki owsianej (mogą być zmielone płatki)
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka (wielkość L)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 150 g serka homogenizowanego
- 3 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- prażone orzechy włoskie
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, żółtkami, miodem, olejem i proszkiem do pieczenia. Jeśli będzie zbyt sucha, aby dobrze połączyć składniki można dodać odrobinę wody. Dodać marchewkę, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do przygotowanej masy. Przełożyć do formy ceramicznej wysmarowanej olejem kokosowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut. Serek wymieszać z miodem i cynamonem. Przełożyć na ostudzone ciasto, posypać pokruszonymi, podprażonymi orzechami.
Smacznego!
Już się nie mogę doczekać aż zrobię <3
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Do tej pory podchodziłam do ciast z marchewką raczej sceptycznie, no ale tak kusisz tymi zdjęciami że trzeba po prostu zrobić i skosztować 🙂
Autor
Koniecznie 🙂 na pierwszy raz polecam klasyczny i mój ulubiony http://www.marta-gotuje.pl/tort-marchewkowy/ będzie później z czym porównywać wersje odchudzone 🙂
Przedstawia się znakomicie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
też jestem fanką marchewkowego, a tą zdrowszą wersją mnie kupiłaś 🙂
Autor
Bardzo się cieszę:)))
Ostatnio też mam fazę na uzdrowione wypieki, więc na pewno w weekend będę piec 🙂
Autor
Mam nadzieję, że smakowało? 🙂
Matko i córko jak to pysznie smakuje !!! Zamiast orzechów dałam migdały mniam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, z migdałami na pewno też super 🙂
Do jakiej wielkości formy lub blachy włożyć ciasto?
Autor
U mnie forma o wielkości 19×21 cm 🙂
Świetna sprawa 🙂 Też jestem fanką zdrowego stylu życia, w sieci szukam ciekawych blogów – takich jak Twój 🙂 Polecam blog pełen zdrowej inspiracji moje ostatnie odkrycie, wydaje mi się że Tobie też się spodoba 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Te 6 srednich marchewek to ile mniej wiecej gram czy szklanek po starciu ?
Autor
Mniej więcej 270 g 🙂
Dziekuje 🙂 zaraz biore sie za ciacho 😀
Autor
Smacznego 🙂
Ciacho wyszlo przeeepyszne i fajnie wilgotne. Z masa kajmakowa rewelka ! Co prawda to bardziej marchewkowy murzynek, dlatego nastepnym razem dam mniej kakao a wiecej platkow, ale smak obledny! A na dodatek saaaaaamo zdrowie 😀
Autor
Super, że posmakowało! 🙂 rzeczywiście do marchewkowego murzynka mu blisko, bo u mnie wszystko co czekoladopodobne króluje 😉 Ciasta, którymi można się zajadać bez wyrzutów sumienia najlepsze 😉
Czy mogę zastąpić olej kokosowy?
Na pewno wypróbuję. Ciasto marchewkowe poznałam niedawno, a ta wersja do mnie przemawia 🙂
Autor
Można spróbować z olejem roślinnym np. rzepakowym, powinno się udać ale wg mnie zmiana będzie wyczuwalna 😉 Pozdrawiam 🙂
Hm robiłam dziś pierwszy raz, nie wyrosło mi 🙁 nie wiem gdzie tkwi przyczyna, ale zjeść się da ;). Może nie zmieliłam zbytnio płatków….
Autor
Ono raczej nie wyrasta zbyt wiele 🙂 u mnie było tak niskie jak na zdjęciu i do tego zbite i dość wilgotne 🙂 najważniejsze, że w smaku ok 🙂
Kolor ma identyczny, nie jest zbyt wilgotne i skórka się trochę za bardzo przypiekła, chyba za długo w piecu siedziało. Następnym razem będzie idealne. Dzięki za przepis :))
Autor
Polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam 🙂
U mnie coś poszło nie tak z kremem, po wymieszaniu wszystkich składników zrobił się po prostu za rzadki 🙂 Jakiś pomysł na zagęszczenie?
Autor
Polecam dodać więcej mąki owsianej 🙂
ojej nie dodałem w ogóle 🙂 i zamiast kremu wyszedł słodki syrop, którym polałem ciasto marchewkowe i również było pyszne 🙂
pozdrawiam 🙂
Autor
To pewnie dlatego wyszło za rzadkie 😉 dobrze, że nic się nie zmarnowało 🙂
Czy on miał wyjść taki mega wilgotny? czy coś źle zrobiłam?
Autor
Ono jest raczej z tych wilgotnych 🙂
Czyli dobrze wyszło😊dziękuje za przepis i napewno jeszcze skorzystam z innych😊pozdrawiam
Autor
Super, będzie mi bardzo miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Przepyszne jest 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Ciasto ideał! wilgotne, aromatyczne i wyraziste nie tak jak inne odchudzone, dzieki za super przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂
Pycha! w końcu będę mieć ciasto na święta które zjem bez oporów 🙂
Autor
W takim razie smacznego 🙂 cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Marto dziękuję za super przepisy ciasto wyszło pyszne uwielbiam Twoje zdrowe przepisy i mam nadzieję, że ten rok będzie obfitował w duża ilość takich nowości 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 oczywiście na blogu nie zabraknie zdrowych przepisów 🙂
W blasze jakiej wielkości piec ciasto ?:)
Autor
U mnie forma o wielkości 19×21 cm 🙂
Ciasto wyszło przepyszne 🙂 u mnie nawet polewa była zbędna bo wolę zjeść ze dwa kawałeczki niż przeznaczyć kalorię na polewę…
Autor
🙂 Priosytety 🙂
Czy mąkę owsianą mogę zrobić z płatków błyskawicznych owsianych po prostu je zmiksować? A jeśli nie – jaką mąką mogę zastąpić mąkę owsianą 🙂 ?
Autor
Jak najbardziej można zmiksować blenderem na mąkę, ale nie te błyskawiczne. Sprawdzą się zwykłe lub górskie 🙂
Bardzo fajny przepis piekę już drugi raz tak nam smakuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło :))
Przepyszne!!! Uwielbiam fit wypieki ale tylko takie które naprawdę smakują i nie czuć ze sa fit 😉 dziękuję za wszystkie Twoje przepisy w tym klimacie jeszcze się nie zawiodłam 🙂
Autor
To ogromnie miłe, bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam to ciasto 🙂 piekę chyba 5 raz na zmianę z bezglutenowym 🙂
Autor
Super <3
Hej 🙂 a mozna piec go w funkcji termoobieg? Jak tak to ten sam czas I temp?
Dzieki – Ania
Autor
Można, u mnie funkcja termoobieg naprawdę bardzo mocno grzeje, więc czas pieczenia skróciłabym o 10 min., ale tu sporo zależy od piekarnika 🙂
Super – dzieki 🙂 bede piekla w weekend. Do marchewkowego nie mam reki i zawsze mi zakalec wychodzi 🙁 sprobuje twoj przepis i mam nadzieje ze tym razem wyjdzie 🙂
Dopiero trafilam na twoj blog ale juz bardzo bardzo mi sie podoba! Swietne przepisy i pomysly na fit slodkosci 🙂
Autor
Bardzo mi miło, zapraszam 🙂 U mnie były trudne początki z murzynkiem… niby takie proste ciasto, a u mnie zawsze ten zakalec 🙂 ale nie poddałam się i w końcu udało się go „odczarować” 😉
Ciasto PYCHA!!! Prawdziwa PETARDA! Smakuje jak brownie (dalam 3 duze lyzki gorzkiego kakao) – wilgotne i super smakuje a do tego FIT! Polecam:):)
Zamiast wody do zmieszania suchych skladnikow dalam odcisniety sok z tej tartej marchewki 🙂
Dzieki za super przepis 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że tak przypadło do gustu 🙂 super pomysł z dodatkiem soku z marchewki 🙂