Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto marchewkowe Ewy Wachowicz

Ciasto marchewkowe nigdy się nam nie nudzi : ) Smakuje świetnie zarówno z dodatkiem polewy z kremowego serka, czy posypane cukrem pudrem. Długo utrzymuje świeżość, a jego klasyczna wersja z przepisu Ewy Wachowicz gwarantuje sukces. Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne i aromatyczne. Polecam!!!

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

Jajka (białko i żółtko razem) ubić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Może to zająć kilka minut, w zależności od mocy miksera. Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Na koniec dodać startą marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Polewa (opcjonalnie):

Miękkie masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać serek i miód, gładką masą udekorować ciasto.

Smacznego!

Inspiracja – Ewa Wachowicz

Exit mobile version