Ciasto marchewkowe nigdy się nam nie nudzi : ) Smakuje świetnie zarówno z dodatkiem polewy z kremowego serka, czy posypane cukrem pudrem. Długo utrzymuje świeżość, a jego klasyczna wersja z przepisu Ewy Wachowicz gwarantuje sukces. Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne i aromatyczne. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 szklanka cukru (może być trzcinowy)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 szklanki startej na małych oczkach tarki marchewki
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Jajka (białko i żółtko razem) ubić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Może to zająć kilka minut, w zależności od mocy miksera. Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Na koniec dodać startą marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Polewa (opcjonalnie):
- 100 g serka śmietankowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki miodu
Miękkie masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać serek i miód, gładką masą udekorować ciasto.
Smacznego!
Inspiracja – Ewa Wachowicz