Uwielbiam ciasto marchewkowe ; ) Mogłabym je jeść codziennie, choć moi domownicy raczej by na to nie przystali, bo cenią większą różnorodność ; ) Dzisiejsza propozycja to wersja nie tylko bez glutenu, ale również w zdrowszej odsłonie bez dodatku masła, cukru i białej mąki. Co tu dużo pisać jest pyszna, koniecznie wypróbujcie : ) Polecam!
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
- 2 średnie marchewki (200 g)
- 100 g miąższu ananasa lub pieczonej dyni
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 jajka (wielkość L)
- 125 ml syropu klonowego (lub syropu z agawy lub miodu)
- 125 ml oleju kokosowego
Marchewkę obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Ananasa zmiksować blenderem na mus. Dodać do startej marchewki wraz z jednym jajkiem, wymieszać łyżką. (Opcjonalnie można dodatkowo dodać do ciasta także kawałki świeżego ananasa).
W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, zmielone migdały, cynamon, sodę oczyszczona, proszek do pieczenia, sól morską. Dodać orzechy i wiórki, ponownie wymieszać.
Dwa pozostałe jajka ubić na jasną, prawie białą puszystą masę (około 5 minut). Następnie cienkim strumieniem dodawać syrop klonowy, nadal miksując na najwyższych obrotach (ok. 5 minut). Na koniec dodać rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy, cały czas miksując. Do tak otrzymanej masy dodać zawartość miski z marchewką, delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i ponownie bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C i piec ok. 45 minut do suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 125 g serka Philadelphia
- 2 łyżki syropu klonowego
Całość zmiksować przez około 2-3 minuty. Posmarować upieczone i przestudzone ciasto.
Smacznego!