Uwielbiam ciasto marchewkowe ; ) Mogłabym je jeść codziennie, choć moi domownicy raczej by na to nie przystali, bo cenią większą różnorodność ; ) Dzisiejsza propozycja to wersja nie tylko bez glutenu, ale również w zdrowszej odsłonie bez dodatku masła, cukru i białej mąki. Co tu dużo pisać jest pyszna, koniecznie wypróbujcie : ) Polecam!
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
- 2 średnie marchewki (200 g)
- 100 g miąższu ananasa lub pieczonej dyni
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 jajka (wielkość L)
- 125 ml syropu klonowego (lub syropu z agawy lub miodu)
- 125 ml oleju kokosowego
Marchewkę obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Ananasa zmiksować blenderem na mus. Dodać do startej marchewki wraz z jednym jajkiem, wymieszać łyżką. (Opcjonalnie można dodatkowo dodać do ciasta także kawałki świeżego ananasa).
W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, zmielone migdały, cynamon, sodę oczyszczona, proszek do pieczenia, sól morską. Dodać orzechy i wiórki, ponownie wymieszać.
Dwa pozostałe jajka ubić na jasną, prawie białą puszystą masę (około 5 minut). Następnie cienkim strumieniem dodawać syrop klonowy, nadal miksując na najwyższych obrotach (ok. 5 minut). Na koniec dodać rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy, cały czas miksując. Do tak otrzymanej masy dodać zawartość miski z marchewką, delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i ponownie bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C i piec ok. 45 minut do suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 125 g serka Philadelphia
- 2 łyżki syropu klonowego
Całość zmiksować przez około 2-3 minuty. Posmarować upieczone i przestudzone ciasto.
Smacznego!
Będzie na Wielkanoc 🙂 Bardzo Ci dziękuję za przpeisy bez glutenu! ratujesz mi słodkie święta 🙂
Autor
Bardzo mi miło to słyszeć/czytać 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Na pewno pyszniutkie 🙂 Bardzo chętnie wypróbuję 🙂
Autor
Jak to stwierdził mój Mąż „nie czuć, że zdrowe” 😉
Chętnie wypróbuję, brzmi pysznie choć gluten mi nie wadzi 🙂
Autor
Osobiście mi również gluten nie przeszkadza, bo na szczęście nie odczuwam po nim żadnych dolegliwości (biała mąka zawsze będzie najpyszniejsza :), ale dużo moich znajomych nawet w przypadku braku jego nietolerancji podąża za modą na wszystko co bezglutenowe, więc staram się to uszanować, kiedy ich goszczę 🙂 a ciasto pyszne 🙂
Przepyszne jest 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Super ciacho, zdrowe i pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Chłodzi się w lodówce przed jutrem, a ja życzę już teraz Wesołych Swiąt! dziękuje za cały trud i pomoc osobom, ktore jak ja dopiero poznają wszystkie tajniki :)))
Autor
Bardzo dziękuję takie komentarze to najlepsza nagroda 🙂 Również życzę Wesołych i smacznych Świąt 🙂
lubię wszelkie zdrowsze zamienniki, a do ciasta marchewkowego mam słabość 🙂
Autor
To zupełnie tak jak ja 🙂 🙂
Wygląda świetnie 🙂 No i nie zrujnuje diety. Bardzo ciekawy przepis – będę musiał wypróbować. Takimi przepisami pokazujesz, że można jeść zdrowo i zarazem dobrze 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 mam nadzieję, że spróbujesz i będzie smakowało, na szczęście zdrowo już nie znaczy nudno i mało smacznie 🙂
Bardzo ładnie podana propozycja a do tego bez glutenu! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Jadłam dzisiaj bardzo podobne ciasto i przeszło one moje najśmielsze oczekiwania 🙂 Mam pytanko czy syrop klonowy w polewie można zastąpić miodem? I czy krem dobrze się zachowuje na cieście?
Autor
Można zastąpić miodem lub syropem z agawy 🙂 Krem dobrze się zachowuje, nie spływa z ciasta, całość oczywiście przechowujemy w lodówce 🙂
Dziękuję bardzo! Miło, że dzielisz się z nami i ze światem swoimi najlepszymi przepisami 🙂 Teraz pozostało tylko wcielić tą teorię w praktykę 😉
Autor
To mi jest miło, że mogę się nimi dzielić 🙂 Smacznego :)))
Przepyszne dzieki za przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepsze ever! ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂 🙂
Moje pierwsze ciasto marchewkowe. Zrobiłam dzisiaj. Jest pyszne. Robiłam z musem z dyni i bez kremu, bo nie miałam serka. Przypuszczam, że z kawałkami ananasa będzie jeszcze lepsze. Muszę spróbować następnym razem. Kolejny Twój przepis na którym się nie zawiodłam. Dziękuję 😉
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że przepisy przypadły Ci do gustu 🙂
A czy mogę użyć ananasa z puszki?
Autor
Jako kawałki do ciasta tak, ale jako zmiksowany mus zamiast pieczonej dyni nie polecam 🙂
Dziękuje Pani Marto za szybką odpowiedź 🙂 a czym mogę zastąpić pieczoną dynie, nie mam jej w domu a mam wielką ochotę na ciacho marchewkowe, mogę ją pominąć?
Autor
Pominąć nie, ona jest tu kluczowa 🙂 można zamienić na miąższ z ananasa, ale świeżego 🙂
Szkoda że nie ma podanej kaloryczności. Szukałam takich właśnie fit przepisów na słodkości a przy okazji by te kalorie była wartościowsze 🙂
Autor
Rozumiem 🙂