Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zbiera największe komplementy : ) Bardzo podobne do naszego drugiego ulubieńca w wersji z wiśniami, czyli ciasta Zemsta Teściowej ; ) Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, śmietanowa masa z mascarpone, a całość dopełniona przepyszną bezą z migdałami. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Na pewno skradnie również i Wasze podniebienia : ) Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (blacha 23×33 cm):
- 100 g zimnego masła posiekanego na kawałki
- 3 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, wyrównać palcami. Przełożyć do lodówki na ok. 60 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Składniki na malinową warstwę:
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- 3 galaretki malinowe
- 900 ml wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Przestudzić i wymieszać z malinami*. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć do lodówki do czasu aż stężeje.
*Jeśli używacie mrożonych malin, owoce ułożyć bezpośrednio na cieście i zalać tężejącą galaretką
Składniki na krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu – zbyt długie ubijanie może spowodować jego zwarzenie. Masę śmietankową przełożyć na galaretkę i wyrównać.
Składniki na bezę:
- 3 białka (temperatura pokojowa)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałów
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odrysować na papierze do pieczenia lub odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Film z przygotowania:
Po więcej inspiracji zapraszam ma mój Instagram
Jadłam wiele razy choć na herbatnikach, sama nie robiłam, wydaje się ponad moim poziomem, ale jest przepyszne 😉
Autor
Polecam wypróbować, jest pyszne i o wiele łatwiejsze do przygotowania niż wygląda 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
To ciasto to prawdziwy hit 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
O mamo! Zemsta teściowej jest przepyszna to i ta piękna malinowa chmurka będzie wyśmienita 😍
Zbliżają się wyjątkowe okazje na zrobienie tego cuda 😋
Autor
U nas właśnie też sporo okazji się nagromadziło, więc będzie kilka „wystawniejszych” okazów 😉
Przepyszne 😍 Perfekcyjne połączenie! Ciasto warte powtarzania!
Autor
Cieszę się, że dołączyłaś do grona jej fanów 🙂 To zdecydowanie ciacho, o którym nie da się zapomnieć 🙂
Cudo!!!
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂
jedno z moich ulubionych ciast, jadłam różne jego wersje 🙂
Autor
U nas zawsze na kruchym cieście, ale słyszałam o wersji na herbatnikach lub biszkopcie 🙂 Polecasz jeszcze jakieś innowacje? 😉
Pycha jutro robię 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Wyszło idealnie !!! Przy takich temperaturach polecam chłodzić galaretkę na balkonie zastyga w mig i szybciej można cieszyć się tym wspaniałym ciastem 🙂
Autor
Fakt, temperatury teraz sprzyjają szybkiemu zastyganiu galaretki :))) Trzeba uważać, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu 😉 Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne pół blachy juz nie ma 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Od dawna szukałam przepisu na malinową chmurkę i kiedy zauważyłam na Twoim fb wiedziałam, że będzie idealny:) Choć nie wygląda ciasto bardzo proste w wykonaniu i jak wyżej wspominano pyszniutkie 🙂
Autor
To bardzo miłe, dziękuję i cieszę się, że posmakowało 🙂
Przepyszne, wszyscy goście zachwyceni i każdy koniecznie chciał ode mnie przepis. Bardzo bardzo polecam! 🙂
Autor
Jak miło! Cieszę się, że posmakowało 🙂
wygląda obłędnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ciasto jest przepyszne, na pewno zrobię kolejny raz i to szybko 🙂
Autor
Super, ogromnie się cieszę 🙂
Ciasto jest obłędne! Jest hitem każdej imprezy!😀
Autor
Zdecydowanie, super, że posmakowało 🙂 🙂
Pycha zrobiłam dziś dla wnusiow na dzień babci i wszyscy zadowoleni a moje wnuczusie to nawet nie przepadają za wypiekami wola czekoladki ze sklepu wiec sukces w pełni.
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne! Następnego dnia faktycznie lepiej się kroi, bo wszystko się jakoś ładniej łączy, ale u nas nie za wiele doczekało do kolejnego dnia 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂
Myślałam że to ciasto będzie ogromnym wyzwaniem ale jest naprawdę proste a efekt nieziemski, cała rodzinka zachwycona 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, ono tylko wygląda na skomplikowane 😉
Pyszne potwierdzam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto jest pyszne dosłownie rozpływa się w ustach 🙂 całość nieprzesłodzona normalnie bajka i zachwytów nie było końca.
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
czy przechowywać w lodowce pod przykryciem?
Autor
Nie przykrywam, nie chcę aby beza zrobiła się zbyt miękka 😉
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Bałam się, że przejdzie zapachami ale na szczęście jest ok a ciasto pyszne więc długo w tej lodówce nie poleżało, pozdrawiam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne rozeszło się jak błyskawica :)))) następnym razem spróbuję wersji z jagodami 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂 Daj znać jak wyszła wersja jagodowa 😉
Poezja u nas rodzinka zgodnie stwierdziła że zamiast pączków ma być jutro powtórka tego ciacha:)
Autor
Super! cieszę się, że posmakowało 🙂
Ciasto jest przepyszne.
Autor
Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że smakuje 🙂
Idealne wszyscy proszą o przepis 🙂 zrobiłam je razem z kostką hiszpańską na imieniny męża i nie moglam się opędzić od pochwał 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂
Najlepsze ciasto na świecie nawet tacy co ze słodkiego najbardziej lubią steki zjedli ze smakiem 🙂
Autor
Cudownie, ogromnie mi miło 🙂
Ideał piekłam już dwa razy i za każdym słyszałam same komplementy na jego temat ❤️
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Ciasto jest przepyszne!!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Cudowne ciasto upiekłam dla bratowej na urodziny i zniknęło w mig 🙂 będzie powtórka na Wielkanoc bo jeszcze nie widziałam TAKIEGO ciacha które smakuje dosłownie każdemu nawet tym wybrednym 🙂
Autor
Ogromnie mi miło :)))
Uwielbiam Pani przepis na Zemstę Tesciowej która stała się rodzinnym hitem więc wiedziałam że Malinowa Chmurka też posmakuje ale nie spodziewałam się że aż tak PYCHA Pycha pycha 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Ciasto jest obledne 🙂
Autor
Dziękuję pięknie 🙂 🙂 🙂
Wspaniały przepis robiłam już ja i mama i obie jesteśmy zachwycone 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Ciasto jest fenomenalne upiekłam je dziś i miałam nadzieję, że będzie już na weekend ale nie wiem czy rodzinka nie zje… 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło, że tak mocno posmakowało 🙂
Wyśmienite 🙂 Dziękuję za świąteczne inspiracje i wesołego Alleluja!
Autor
Bardzo proszę, również wszystkiego najlepszego na Święta 🙂
Wspaniale ciasto wszyscy goście zachwyceni 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Cudo!!! Nie został nam nawet okruszek 🙂
Autor
Super 🙂 bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Piekłam je juz kilka razy bo nigdy dość i każdemu komu zaserwuje to potwierdza 🙂 jak dobrze ze tu trafiłam 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂
Idealne ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto wyszło pyszne czy mozna tu dodać zdjecie to sie pochwale?
Autor
Na stronie jeszcze niestety nie ma tej możliwości, ale serdecznie zapraszam do podzielenia się na fb 🙂
Sukces na pełnej lini tylu komplementów od gości dawno się nie nasłuchałam polecam każdemu to ciasto 🙂
Autor
Jak miło! bardzo się cieszę 🙂
Pycha najlepsze ciasto jakie jadłam, piekłam juz 3 razy i na pewno bedzie wiecej 🙂
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
To ciasto jest genialne dziękuję za inspiracje.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Rewelacja kazdy chce przepis doslownie kazdy 🙂 to ciasto nigdy sie nie nudzi 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rewelacyjne ciacho ! Piekłam juz drugi raz i na pewno nie ostatni 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂
Ciasto nie ma sobie równych tyle się ochów i achów naczytałam o nim ale teraz dołączam do psychofanów heh
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniałe ciasto nie ma świąt bez malinowej chmurki
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Naprawdę super-pieklam dwa razy i nie jest zbyt trudne jak dla takiego beztalencia jak ja 🙂 ale mam problem z bezą-nie chce zaraza dobrze zejść z pergaminu-trochę się maże i przy krojeniu przykleja do noża no i oddziela się od reszty.Będę wdzieczna za jakieś rady – chcę upiec na święta bo rodzinka się dopomina 🙂 Acha-zawsze robilam ze świeżych malin a teraz mam mrożone- czy najpierw ich rozmrozić czy kłaść zamrożone?pozdrawiam i życzę spokojnych i dobrych Świąt.
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂 Beza lubi przywierać do papieru, najczęściej gdy nie jest całkiem wysuszona. Czy po nocy w lodówce nadal jest problem z krojeniem i odstawaniem od kremu? Maliny zamrożone, tylko trzeba uważać, bo galaretka szybko wtedy zastyga :)) Dziękuję i również przesyłam najlepsze życzenia i udanych wypieków oczywiście 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedź.Po nocy w lodówce też źle się beza kroi..- może dłużej piec a może zmienić temperaturę?A maliny zamrożone to trochę boję się czy nie puszczą soku i się nie rozpaćka 🙁
Autor
Hmm to rzeczywiście dziwne, można spróbować piec dłużej, a temp. obniżyć, aby bardziej się „suszyła” niż piekła. Wiele razy robiłam z malinami mrożonymi i było ok 🙂 Bardziej bym się martwiła je rozmrozić, bo wtedy stracą kształt i puszczają sok 🙂
Witam!-znowu piekłam malinową chmurką-dwa razy:na Święta i na Sylwestra- tym razem wyszła wspaniale😉goście nie mogli się nachwalić. Teraz wiem jak robić dobrą bezę: mój piekarnik nie ma opcji samego termoobiegu lecz ma opcję termoobieg i dwie grzałki góra i dół oraz termoobieg i dolna grzałka-właśnie tę opcję wybrałam w swoim piekarniku. Ponieważ mój piekarnik słabo piecze dół więc obniżam ciasto na sam dół, włączam opcję termoobieg i dolna grzałka, zmniejszam temperaturę 10 stopni niż u pani w przepisie i piekę 15 minut dłużej i trzymam jeszcze oczywiście po wyłączeniu piekarnika aż do ostygnięcia przy otwartych drzwiczkach.Wychodzi wspaniała beza!Ajeśli chodzi o galaretkę to jak tylko przestygnie dodaję zamrożone prosto z zamrażalnika maliny,mieszam chwilę i od razu zaczyna tężec więc szybko przekładam na ciasto-no rzeczywiście szybko tężeją 😯Maliny się nie rozwalają i galaretka wychodzi świetnie! Ale się rozpisałam… 😄 Pozdrawiam serdecznie
Autor
Super! Bardzo się cieszę 🙂 Miło mi, że wszystko wyszło zgodnie z planem i gratulacje „wyczucia” swojego piekarnika 🙂 Niestety każdy model inaczej piecze, ale jak się już go bliżej „pozna” to pieczenie jest czystą przyjemnością 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jest tak pyszne i delikatne, jak nazwa wskazuje. Wychodzi takie jak u Pani na zdjęciu. Dziękuję za wspaniały przepis. Wcale nie jest trudny, chociaż na pierwszy rzut oka tak się wydaje. Pozdrawiam.
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam.Wlasnie pieke beze ale moja w porownaniu do Pani jest ogromna.Pani jest cienka a moja gruba i wysoka.Proporcje zachowalam.Mam nadzieje ze to nie zaburzy wygladu ciasta.
Autor
Dzień dobry, mam nadzieję, że nie zaburzyła wyglądu, beza jest elegancka, więc nawet wyższa na pewno pasowała 🙂 U mnie zawsze wychodzi tak jak na zdjęciu 🙂
Najlepsze ciasto świata dziękuję za przejrzysty przepis misja zakończona sukcesem, czy mogę dodać zdjęcie?
Autor
Ogromnie mi miło 🙂 niestety w tym momencie nie ma możliwości dodania zdjęcia na stronie, ale zapraszam na fb 🙂