Ciasto Malinowa Chmurka

Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zbiera największe komplementy : ) Bardzo podobne do naszego drugiego ulubieńca w wersji z wiśniami, czyli ciasta Zemsta Teściowej ; ) Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, śmietanowa masa z mascarpone, a całość dopełniona przepyszną bezą z migdałami. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Na pewno skradnie również i Wasze podniebienia : ) Polecam!!!


Malinowa chmurka

Składniki na kruche ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 100 g zimnego masła posiekanego na kawałki
  • 3 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, wyrównać palcami. Przełożyć do lodówki na ok. 60 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na malinową warstwę:

  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 3 galaretki malinowe
  • 900 ml wrzącej wody

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Przestudzić i wymieszać z malinami*. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć do lodówki do czasu aż stężeje.

*Jeśli używacie mrożonych malin, owoce ułożyć bezpośrednio na cieście i zalać tężejącą galaretką

Składniki na krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu – zbyt długie ubijanie może spowodować jego zwarzenie. Masę śmietankową przełożyć na galaretkę i wyrównać.

Składniki na bezę:

  • 3 białka (temperatura pokojowa)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałów

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odrysować na papierze do pieczenia lub odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Ciasto malinowa chmurka
malinowa chmurka ciasto
Malinowa chmurka przepis

Film z przygotowania:

Po więcej inspiracji zapraszam ma mój Instagram

Komentarzy: 185

  1. Ramona
    31 marca 2019 / 22:16

    Ciasto jest idealne bardzo dziękuję ❤️

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2019 / 10:30

      Super <3

  2. Sara
    7 kwietnia 2019 / 9:43

    Wspaniały wypiek maliny dałam mrożone a na gore pominęłam mascarpone bo nie mogłam dostać u mnie w miejscowości ale udało sie utrzymać beze mimo to dziękuję za porady.

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:37

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  3. Zuzooos
    18 kwietnia 2019 / 1:05

    Tego ciasta nigdy nie mam dość, ostatnio zrobiło furorę na święta więc teraz będzie powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:03

      Bardzo mi miło, u nas też na pewno będzie 🙂

  4. M.
    4 lipca 2019 / 11:16

    Przepyszne ciasto!!! Wygląda na bardzo skomplikowane ale skoro ja upiekłam z powodzeniem to na pewno każdemu wyjdzie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:29

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 pozdrawiam 🙂

  5. 10 września 2019 / 12:05

    Wygląda super, akurat szukam czegoś nowego na urodziny syna. Wykorzystam i dam znać jak wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:53

      Super, smacznego i będę czekać na wiadomość 🙂

  6. Milka
    11 listopada 2019 / 0:32

    Przepyszne ciasto i wyszło mi a nie mam talentu do pieczenia 🙂 goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:06

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Paula
    15 grudnia 2019 / 15:30

    Witam, dno blachy wysmarować masłem, na to masło papier do pieczenia i na papier ubite białka🤷 dobrze zrozumiałam?

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2019 / 21:25

      Tak 🙂

  8. Anastazja
    20 grudnia 2019 / 7:57

    Cudowne ciasto ❤️ Piekłam juz drugi raz na kiermasz do córki i zebrałam same pochwały 😊

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:08

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Ewka
    3 stycznia 2020 / 15:56

    Rewelacja na święta było naszym numerem jeden 🙂

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:57

      Super, że posmakowało 🙂

    • Edyta
      23 grudnia 2022 / 20:03

      Wszyscy w moim domu szaleją za tym ciastem!

      • Marta
        Autor
        28 grudnia 2022 / 2:19

        Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. 8 kwietnia 2020 / 19:30

    Ciasto rewelacja!!! Z początku wydawało mi się na bardzo skomplikowane ale przyrządziłam i dzieciaki zjadły w momencie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:32

      Bardzo mi miło 🙂 ono rzeczywiście wygląda skomplikowanie, ale to tylko pozory 🙂

  11. Jadwiga
    20 maja 2020 / 10:39

    Witam. Czy smietanki ma być 500 ml, czy 500 g? Dziękuję.

    • Marta
      Autor
      20 maja 2020 / 11:34

      Witam 🙂 500 ml, tak jak w przepisie 🙂

    • An
      27 marca 2021 / 0:44

      Czy w piekarniku gazowym jakoś inaczej piec beze ? Czy tak jsk w przepisie ?

      • Marta
        Autor
        27 marca 2021 / 13:11

        Niestety nie piekłam nigdy w piekarniku gazowym, więc nie wiem 🙁

        • Jolanta
          24 sierpnia 2022 / 6:47

          Jest różnica temperatury taka jak jest podana w piekarniku elektrycznym to w gazowym chyba ma być vwyzsza bo gaz grzeje słabiej od prądu ale najlepiej sprawdzić na gogle jak jest dokładnie na pewno nie jest taka sama temp. w obu piekarnikach

  12. Ania
    29 maja 2020 / 20:27

    Wspaniale sie udało dzięki nie został nawet okruszek 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2020 / 12:19

      Miło mi bardzo, pozdrawiam 🙂

  13. Milena
    30 czerwca 2020 / 11:45

    Najlepsze ciasto bardzo dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lipca 2020 / 11:32

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  14. monika
    3 sierpnia 2020 / 21:18

    jaki jest całkowity czas przygotowania ciasta?

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:37

      Niestety nie sprawdzałam, zależy to od wielu czynników np. czasu tężenia galaretki, który jest dość indywidualny 😉

  15. Ola
    26 października 2020 / 11:38

    Najlepsze z najlepszych ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      27 października 2020 / 10:44

      Super 🙂

  16. Aga
    22 grudnia 2020 / 20:53

    Czy miksuje się śmietanę prosto z kartonika z serkiem mascarpone czy najpierw ubić śmietanę i dodawać mascarpone?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2020 / 21:24

      Całość razem, oba produkty (mascarpone i kremówka) muszą być dobrze schłodzone 🙂

  17. Elwira
    23 grudnia 2020 / 16:29

    Ciasto jest cudowne !!!

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2020 / 0:31

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  18. Kasia
    24 grudnia 2020 / 14:22

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:12

      Super, że posmakowało 🙂

  19. Ania
    14 stycznia 2021 / 9:46

    A nie lepiej blachę wylepic od razu ciastem i włożyć ją do lodówki do schłodzenia? Wydaje mi się że może być łatwiej niż rozwałkowywac później już pewnie twardawe ciasto.

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2021 / 13:00

      Można również tak zrobić 🙂

  20. Ania
    10 marca 2021 / 13:51

    Czy maliny należy najpierw rozmrozić?

    • Marta
      Autor
      10 marca 2021 / 14:47

      Nie, nie rozmrażamy 🙂 jest z nimi o tyle łatwiej, że galaretka momentalnie zastyga, więc to przy okazji oszczędność czasu 🙂 Mrożone maliny można ułożyć na cieście i później zalać letnią galaretką, lub ciepłą zmieszać z mrożonymi owocami i bardzo szybko przełożyć na ciasto 🙂

  21. Kamcia090
    3 kwietnia 2021 / 11:47

    Właśnie też robię to ciasto mam nadzieję że wyjdzie robię pierwszy raz😄torty bezowe nauczyłam się piec więc to chyba też.Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:28

      Mam nadzieję, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  22. Suzie
    16 kwietnia 2021 / 23:02

    Rewelacyjne ciasto!!!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:34

      Super, że posmakowało 🙂

  23. Ella
    3 lipca 2021 / 22:05

    Bardzo udany przepis, najlepszy, do zrobienia nie jeden raz, wyszło przepysznie:)

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2021 / 11:52

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  24. Natka
    23 września 2021 / 17:55

    Ciasto jest pyszne robiłam juz kilka ale z tej strony wymiata 👍🏻

    • Marta
      Autor
      24 września 2021 / 23:04

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  25. Connie
    2 października 2021 / 16:23

    Przepyszne wyszło za pierwszym razem a mam dwie lewe do pieczenia 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:53

      Bardzo mi miło 🙂

  26. 4 października 2021 / 15:17

    Witam, mam pytanie odnośnie bezy po co smarować blaszkę masłem i przykładać ją papierem do pieczenia??? Pierwszy raz się z takim czymś spotykam i bardzo mnie to ciekawi… Pozdrawiam i czekam na odp

    • Marta
      Autor
      4 października 2021 / 16:40

      Po to, aby papier do pieczenia trzymał się nieruchomo blachy i się nie zsuwał 🙂 Proszę zwrócić uwagę, że bezę pieczemy na blasze, która jest odwrócona do góry nogami, stąd taki zabieg 🙂

  27. Karusia
    22 grudnia 2021 / 17:28

    Przepyszne ciasto i bardzo podzielne 🥰

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 18:11

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  28. Agata
    23 grudnia 2021 / 14:18

    W składnikach na kruche ciasto nie ilości masła. Lecz jest jeśli chodzi o kroki przygotowania. Błąd czy moja dla interpretacja? Kruchego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam, dlatego pytam. Pozdrawiam

    • Agata
      23 grudnia 2021 / 14:22

      Nieważne, zamiast masła przeczytałam mleka haha

      • Marta
        Autor
        23 grudnia 2021 / 14:33

        To się wyjaśniło 😀

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2021 / 14:22

      Masło jest podane na pierwszym miejscu w składnikach 😉

  29. Basia
    27 stycznia 2022 / 0:37

    Super jest to ciasto bardzo polecam

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:49

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  30. Jola
    24 maja 2022 / 16:17

    A Cup mogee to na biszkopcie zornig🤔

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:35

      Tak 🙂

  31. Jola
    24 maja 2022 / 16:21

    Przepraszam nie zauwazylam ze zle jest napisane.Chodzi mi czy mozna go na biszkopcie zrobic 🤔

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:35

      Oczywiście 🙂

  32. Monika
    9 listopada 2023 / 21:41

    Zrobiłam dzisiaj ciasto ale niestety chyba coś nie tak jest z tym kremem bo jest dosyć płynny a zrobiłam według przepisu😔😔 zostawiam je do jutra w lodowce może się ściśnie😔😔

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2023 / 13:16

      Być może za krótko Pani ubijała? Masa powinna od razu być gęsta 🙁

  33. Agata
    20 grudnia 2023 / 1:00

    Przepyszne, polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2023 / 17:12

      Super, że smakowało 🙂

  34. Hania
    18 stycznia 2024 / 21:03

    Wspaniałe ciasto trzymałam się dokładnie przepisu i wyszło pyszne 😊

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2024 / 9:25

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  35. Mimi
    27 marca 2024 / 18:30

    Rewelacyjne 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2024 / 9:47

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 10 =