Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem

Ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem

Świąteczne ciasto makowe

Rewelacyjne ciasto makowe z powidłami, kawowym kremem i bezą idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Smaki super się uzupełniają i pomimo, że ciasta warstwowe wyglądają zazwyczaj na dość skomplikowane z poniższym przepisem każdy poradzi sobie bez problemu.

Do przygotowania makowego ciasta użyłam oleju rzepakowego, który nadaje mu wilgotności, jest neutralny w smaku i zdrowy. Warto zastąpić nim masło w wypiekach ponieważ to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a przede wszystkim olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu. Nawet jeśli ciasto przygotowane na oleju, przechowujemy w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, ciasto nie zmieni swojej konsystencji, pozostanie puszyste i nie stwardnieje. Dodatkowym atutem jest również cena oleju rzepakowego, dzięki czemu nasz wypiek będzie o wiele tańszy niż w przypadku wykorzystania masła.

Więcej informacji o korzyściach płynących ze stosowania oleju rzepakowego w codziennej diecie znajdziecie na stronie pokochajolejrzepakowy.eu

Przepis na ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem

Ciasto makowe (blaszka 17×27 cm):

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać przesianą mąkę, mak proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Cienkim strumieniem wlać olej, delikatnie wmieszać do masy.  Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i przekroić ciasto na dwa blaty. Jeden z blatów pozostawić w blaszce, drugi odłożyć do późniejszego wykorzystania.

Do przełożenia:

Krem kawowy:

Kremówka i mascarpone powinny być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem, mieloną i rozpuszczalną kawą do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Krem śmietankowy:

Kremówka i mascarpone powinny być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Do dekoracji:

Jak przygotować ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem

Pierwszy blat makowego ciasta posmarować powidłami, a następnie kawowym kremem. Przykryć drugim blatem, posmarować kremem śmietankowym, udekorować pokruszonymi bezami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Jak przygotować ciasto makowe na oleju
Ciasto makowe
Świąteczne ciasto makowe
Ciasto makowe z powidłami, kremem kawowym i bezą
Ciasto na Boże Narodzenie

Materiał powstał we współpracy z PSPO #Fundusze Promocji

Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie.

Exit mobile version