Ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem

Ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem

Świąteczne ciasto makowe

Rewelacyjne ciasto makowe z powidłami, kawowym kremem i bezą idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Smaki super się uzupełniają i pomimo, że ciasta warstwowe wyglądają zazwyczaj na dość skomplikowane z poniższym przepisem każdy poradzi sobie bez problemu.

Do przygotowania makowego ciasta użyłam oleju rzepakowego, który nadaje mu wilgotności, jest neutralny w smaku i zdrowy. Warto zastąpić nim masło w wypiekach ponieważ to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a przede wszystkim olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu. Nawet jeśli ciasto przygotowane na oleju, przechowujemy w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, ciasto nie zmieni swojej konsystencji, pozostanie puszyste i nie stwardnieje. Dodatkowym atutem jest również cena oleju rzepakowego, dzięki czemu nasz wypiek będzie o wiele tańszy niż w przypadku wykorzystania masła.

Więcej informacji o korzyściach płynących ze stosowania oleju rzepakowego w codziennej diecie znajdziecie na stronie pokochajolejrzepakowy.eu

Przepis na ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem

Ciasto makowe (blaszka 17×27 cm):

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 100 g suchego, mielonego maku
  • 125 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 ml oleju rzepakowego

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać przesianą mąkę, mak proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Cienkim strumieniem wlać olej, delikatnie wmieszać do masy.  Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i przekroić ciasto na dwa blaty. Jeden z blatów pozostawić w blaszce, drugi odłożyć do późniejszego wykorzystania.

Do przełożenia:

  • 200 g powideł śliwkowych

Krem kawowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 20 g cukru pudru
  • 5 g mielonej kawy
  • 5 g kawy rozpuszczalnej

Kremówka i mascarpone powinny być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem, mieloną i rozpuszczalną kawą do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Krem śmietankowy:

  • 100 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 10 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Kremówka i mascarpone powinny być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Do dekoracji:

  • ok. 100 g bezików

Jak przygotować ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem

Pierwszy blat makowego ciasta posmarować powidłami, a następnie kawowym kremem. Przykryć drugim blatem, posmarować kremem śmietankowym, udekorować pokruszonymi bezami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Jak przygotować ciasto makowe na oleju
Ciasto makowe
Świąteczne ciasto makowe
Ciasto makowe z powidłami, kremem kawowym i bezą
Ciasto na Boże Narodzenie

Materiał powstał we współpracy z PSPO #Fundusze Promocji

Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie.

Komentarzy: 17

  1. Aga
    13 listopada 2024 / 12:48

    OMG !!! Wiem co będzie hitem Świąt w tym roku 😊

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2024 / 14:39

      Bardzo się cieszę i polecam, ciasto jest obłędnie pyszne 😀

  2. Isia
    13 listopada 2024 / 15:22

    Wspaniałe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2024 / 14:39

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  3. Marzena
    13 listopada 2024 / 20:21

    Pysznie wygląda.

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2024 / 14:40

      Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu 🙂 Nieskromnie napiszę, że dokładnie tak smakuje 🙂

  4. Hania
    15 listopada 2024 / 15:00

    Czy zamiast kupnych bez można zrobić swoje? nie lubie tych sklepowych

  5. milka77
    15 listopada 2024 / 18:39

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2024 / 1:09

      Dziękuję 🙂

  6. Gosia
    15 listopada 2024 / 21:55

    Aż ślinka cieknie, na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2024 / 1:09

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  7. Agata
    15 listopada 2024 / 23:19

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2024 / 1:09

      Dziękuję i polecam 🙂

  8. K.
    18 listopada 2024 / 15:22

    Gdzie kupić taką blaszkę? jakaś inna się nada?

  9. Karolina
    18 listopada 2024 / 19:07

    Od razu widać, że pyszne, upiekę na święta 🙂

  10. Paula
    19 listopada 2024 / 12:26

    Rewelacja ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 11 =