Przepis na przepyszną kostkę makową z pomarańczową żelką. Ciasto makowe z pomarańczami możecie przygotować także w formie tortu. Jest pyszne i proste do przygotowania. Super sprawdzi się również na świątecznym stole. Polecam!!!
Ciasto makowe z pomarańczą – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Kostka makowa z pomarańczową żelką przepis
Ciasto makowe (blaszka 24x24cm):
- 5 jajek (wielkość L)
- 150 g cukru
- 100 g suchego, mielonego maku
- 115 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju rzepakowego
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Do lśniącej masy dodać żółtka, zmiksować. Stopniowo wlewać olej, cały czas ,miksując. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i przekroić na dwa blaty. Jeden z blatów pozostawić w blaszce, drugi odłożyć do późniejszego wykorzystania.
Pomarańczowa żelka (blaszka 21x21cm):
- 4 pomarańcze (ok. 900 g)
- 1 galaretka pomarańczowa (72 g)
Pomarańcze obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Delikatnie zmiksować blenderem (tak aby puściły sok, ale cząstki owoców nadal były wyczuwalne). Zagotować i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, do czasu aż galaretka się rozpuści. Przestudzić. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, przelać masę. Schłodzić w lodówce.
Śmietankowy krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gęsty krem.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
Śmietankę mocno podgrzać. Dodać posiekaną czekoladą, odstawić. Po kilku minutach wymieszać na gładką polewę.
Ciasto makowe z pomarańczą jak zrobić
Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Przełożyć pomarańczową żelkę, przykryć pozostałym kremem i drugim blatem makowego ciasta. Udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na ciasta .
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Uwielbiam Pani przekładańce !!!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Cudowne ciasto 😍
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Ciasto już mam w lodówce, maku nie lubię, więc pominęłam dodałam kakao wygląda to super już się nie mogę doczekać jak spróbuję. Dziękuję za przepis 🙂
Autor
Super, czekam na informację jak smakowało 🙂
Wspaniałe smaki, żelka rewelacja wykorzystam też do tortów zwłaszcza zimą jak nie ma świeżych owocków zbyt wiele 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Super ciacho 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Cudowny przepis ❤️ Już niebawem przygotuję.
Autor
Super, polecam i pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszło przepyszne 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Fajne ciasto ale mam pytanie do żelki. Właśnie ja zrobilam pomarańcze miałam słodziutkie a po zagotowaniu ich zrobiły się strasznie gorzkie .Pomocy