Ciasto makowe z pomarańczową żelką

Przepis na przepyszną kostkę makową z pomarańczową żelką. Ciasto makowe z pomarańczami możecie przygotować także w formie tortu. Jest pyszne i proste do przygotowania. Super sprawdzi się również na świątecznym stole. Polecam!!!

Kostka makowa z pomarańczową żelką
Kostka makowa z pomarańczową żelką

Kostka makowa z pomarańczową żelką przepis

Ciasto makowe (blaszka 24x24cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 150 g cukru
  • 100 g suchego, mielonego maku
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju rzepakowego

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Do lśniącej masy dodać żółtka, zmiksować. Stopniowo wlewać olej, cały czas ,miksując. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i przekroić na dwa blaty. Jeden z blatów pozostawić w blaszce, drugi odłożyć do późniejszego wykorzystania.

Pomarańczowa żelka (blaszka 21x21cm):

  • 4 pomarańcze (ok. 900 g)
  • 1 galaretka pomarańczowa (72 g)

Pomarańcze obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Delikatnie zmiksować blenderem (tak aby puściły sok, ale cząstki owoców nadal były wyczuwalne). Zagotować i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, do czasu aż galaretka się rozpuści. Przestudzić. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, przelać masę. Schłodzić w lodówce.

Śmietankowy krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gęsty krem.

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%

Śmietankę mocno podgrzać. Dodać posiekaną czekoladą, odstawić. Po kilku minutach wymieszać na gładką polewę.

Ciasto makowe z pomarańczą jak zrobić

Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Przełożyć pomarańczową żelkę, przykryć pozostałym kremem i drugim blatem makowego ciasta. Udekorować polewą czekoladową.

Smacznego!

Ciasto makowe z pomarańczą – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥

Ciasto makowe z pomarańczową żelką
Ciasto makowe z pomarańczową żelką
Ciasto makowe z pomarańczami
Ciasto makowe z pomarańczami
Ciasto na boże narodzenie
Świąteczne ciasto

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na ciasta .

Komentarzy: 19

  1. Aga
    13 stycznia 2024 / 13:12

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2024 / 2:21

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Nina
    13 stycznia 2024 / 14:57

    Uwielbiam Pani przekładańce !!!

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2024 / 2:22

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  3. michalina
    13 stycznia 2024 / 20:47

    Cudowne ciasto 😍

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2024 / 2:22

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  4. Iwona77
    14 stycznia 2024 / 10:09

    Ciasto już mam w lodówce, maku nie lubię, więc pominęłam dodałam kakao wygląda to super już się nie mogę doczekać jak spróbuję. Dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2024 / 13:33

      Super, czekam na informację jak smakowało 🙂

  5. Isia
    14 stycznia 2024 / 14:24

    Wspaniałe smaki, żelka rewelacja wykorzystam też do tortów zwłaszcza zimą jak nie ma świeżych owocków zbyt wiele 🙂

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2024 / 13:33

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  6. Doris
    14 stycznia 2024 / 19:44

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2024 / 13:33

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  7. Milena
    15 stycznia 2024 / 11:47

    Super ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2024 / 13:33

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Maja
    16 stycznia 2024 / 0:02

    Cudowny przepis ❤️ Już niebawem przygotuję.

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2024 / 13:33

      Super, polecam i pozdrawiam 🙂

  9. J.
    23 lutego 2024 / 10:35

    Ciasto wyszło przepyszne 😊

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:37

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. Bernadeta
    2 marca 2024 / 20:19

    Fajne ciasto ale mam pytanie do żelki. Właśnie ja zrobilam pomarańcze miałam słodziutkie a po zagotowaniu ich zrobiły się strasznie gorzkie .Pomocy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 14 =