Ciasto łaciate z wiśniami

Pyszne i proste ciasto łaciate z wiśniami, ze składników, które zawsze są pod ręką. Idealny wypiek do popołudniowej kawy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a brakuje nam weny na wymyślne wypieki : ) Polecam!!

Ciasto łaciate z wiśniami

Składniki (blacha 24×24 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 300 g wiśni (bez pestek)

Jajka utrzeć mikserem z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Wymieszać do połączenia się składników. Połowę ciasta wymieszać z kakao. Ciasta przekładać łyżką na zmianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!

Ciasto łaciate
Ciasto łaciate przepis
Łaciate ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami

Inspiracja – Przyślij przepis

Komentarzy: 22

  1. Lili
    19 października 2020 / 11:47

    Uwielbiam takie ciasta 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2020 / 22:59

      Super 🙂

  2. Aga
    19 października 2020 / 12:05

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2020 / 23:00

      <3

  3. Natka
    19 października 2020 / 14:24

    Super <3

    • Marta
      Autor
      19 października 2020 / 23:00

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  4. Majka
    19 października 2020 / 15:13

    Ale piękne 🥰 Będziemy robić 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2020 / 23:00

      Smacznego 🙂

      • Majka
        22 października 2020 / 22:42

        Pyszności 🥰

        • Marta
          Autor
          22 października 2020 / 23:54

          Super, że posmakowało 🙂

  5. Isia
    19 października 2020 / 18:19

    Wspaniałe takie codzienne do kawki i szybkościowe zapisane w ulubionym zeszycie 😋

    • Marta
      Autor
      19 października 2020 / 23:00

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Milka
    19 października 2020 / 22:57

    Takie jak u Babci!!!

    • Marta
      Autor
      19 października 2020 / 23:00

      Najlepiej 🙂

  7. Suzi
    20 października 2020 / 13:45

    Przepychota <3

    • Marta
      Autor
      20 października 2020 / 23:27

      Super 🙂

  8. Basia
    20 października 2020 / 22:53

    Super ciasto bardzo dobre 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2020 / 23:28

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  9. Karo
    21 października 2020 / 12:01

    Pyszne 🙂 a kakao masz jakieś inne bo u mnie kolor bledszy 😉

    • Marta
      Autor
      21 października 2020 / 23:12

      Miło mi, że posmakowało, kakao miałam czarne, ale przy końcu terminu ważności, więc kolor nie do końca taki jak powinien 😉

  10. Viki
    7 stycznia 2022 / 11:16

    A czy można dodać mrożone owoce?

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2022 / 10:34

      Tak, wcześniej warto je delikatnie oprószyć mąką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 11 =