Ciasto kruszon bez glutenu i cukru

Ciasto kruszon bez cukru i bez glutenu. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, zdrowe i mniej słodkie niż jego tradycyjny odpowiednik. Jeśli zmagacie się z celiakią koniecznie wybierzcie certyfikowaną mąkę owsianą i kakao bez glutenu. Polecam!!

Ciasto Kruszon bez glutenu

Składniki (blaszka 24×24 cm):

  • 400 g mąki owsianej
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 7 jajek (wielkość L)
  • 20 g kakao
  • szczypta soli
  • 75 g miodu
  • 350 g wiśni (wydrylowanych z kompotu)

Przepis na ciasto kruszon bez glutenu i cukru

Do misy miksera przełożyć mąkę owsianą, masło, jajka, 50 g miodu i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Odłożyć część wielkości jajka i przełożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao, dokładnie wymieszać. Jasną część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można zetrzeć na dużych oczkach tarki). Na to wyłożyć część kakaową i wiśnie. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać miód. Przełożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto odłożone do zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 40 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie się zbyt mocno rumienić, można je przykryć papierem do pieczenia.

Smacznego!

Kruszon bez glutenu

Pozostałe przepisy bez glutenu. Przepis – źródło.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Komentarzy: 6

  1. Aga
    4 kwietnia 2025 / 12:44

    Oh wow takiego jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2025 / 15:49

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Isia
    4 kwietnia 2025 / 13:36

    Pysznie wygląda 😊

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2025 / 15:49

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Iwona
    5 kwietnia 2025 / 13:47

    Trafiłam tu przepisem na babkę, ale super, że ma Pani też tak dużo przepisów dla bezglutenowców ❤️ mam celiaka w rodzinie i sie ucieszy jak na święta będzie coś pysznego 😊 przepis bardzo mi się podoba, bo jest prosty i mam wszystko poza ta mąką, więc pytanie czy jak zmielę płatki to będzie ok?

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2025 / 15:50

      Bardzo mi miło, że będziesz korzystać 🙂 Zmielone płatki owsiane będą ok, w przypadku osoby z celiakią muszą być to płatki owsiane oznaczone jako bezglutenowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 30 =