Ciasto Kruszaniec to jeden z tych tradycyjnych wypieków, które nigdy się nie nudzą i świetnie sprawdzają się na każdej imprezie. W zależności od pory roku i dostępności możemy przygotować je z dowolnych owoców, sprawdzą się również te mrożone. Opcjonalnie owoce możemy zastąpić konfiturą lub dżemem, efekt na pewno będzie pyszny. Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):
- 200 g masła
- 5 żółtek (z jaj wielkości L)
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- ok. 400 g porzeczek
Z podanych wyżej składników (oprócz owoców) zagnieść ciasto (masło można wcześniej rozpuścić). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie docisnąć. Na cieście ułożyć umyte i obrane porzeczki.
Składniki na bezową piankę:
- 5 białek (z jaj wielkości L)
- 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, do uzyskania, gładkiej, lśniącej masy. Może to zająć kilka minut, cukier musi być całkiem rozpuszczony, dzięki temu piana nie opadnie podczas pieczenia. Gotową masę przełożyć na owoce, wyrównać. Na wierzch zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, pozostałą 1/3 część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 40 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry, można przykryć je folią aluminiową.
Smacznego!