Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto kokosowo – ananasowe

Kolejne ciasto, które często pojawiało się u nas w rodzinnym domu i wiąże się z miłymi wspomnieniami ; ) Nawet mój mąż, który nie przepada za kokosem bardzo się w nim rozsmakował ; ) Gorąco polecam! 


Składniki na biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier, mieszamy dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut (aż się ładnie zarumieni) w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 C (termoobieg).

 

Składniki na krem:

Ananasy odcedzamy i kroimy w kostkę. Do soku dodajemy cukier wanilinowy oraz budyń. Mieszamy i tak przygotowany proszek zagotowujemy na małym ogniu, na gęsty budyń, cały czas mieszając. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, dodajemy przestudzony budyń i żółtka. Mieszamy dodajemy spirytus  i na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i ponownie mieszamy (ręcznie lub za pomocą miksera ale na najmniejszych obrotach). Gotowy krem przekładamy na przestudzony biszkopt.

 

Składniki na kokosową bezę:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a na koniec wiórki kokosowe, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i pieczemy za złoty kolor (sprawdzamy patyczkiem, czy środek nie jest surowy) ok. 30 min.

Gotową bezę przekładamy na krem. Możemy całość polać polewą czekoladową.

Smacznego : )

Exit mobile version