Ciasto kokosowo – ananasowe

Kolejne ciasto, które często pojawiało się u nas w rodzinnym domu i wiąże się z miłymi wspomnieniami ; ) Nawet mój mąż, który nie przepada za kokosem bardzo się w nim rozsmakował ; ) Gorąco polecam! 


Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki wrocławskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier, mieszamy dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut (aż się ładnie zarumieni) w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 C (termoobieg).

 

Składniki na krem:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna (250 g)
  • opcjonalnie 1 łyżka spirytusu ew. wódki dla intensywniejszego smaku

Ananasy odcedzamy i kroimy w kostkę. Do soku dodajemy cukier wanilinowy oraz budyń. Mieszamy i tak przygotowany proszek zagotowujemy na małym ogniu, na gęsty budyń, cały czas mieszając. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, dodajemy przestudzony budyń i żółtka. Mieszamy dodajemy spirytus  i na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i ponownie mieszamy (ręcznie lub za pomocą miksera ale na najmniejszych obrotach). Gotowy krem przekładamy na przestudzony biszkopt.

 

Składniki na kokosową bezę:

  • 2 opakowania wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 białek

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a na koniec wiórki kokosowe, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i pieczemy za złoty kolor (sprawdzamy patyczkiem, czy środek nie jest surowy) ok. 30 min.

Gotową bezę przekładamy na krem. Możemy całość polać polewą czekoladową.

Smacznego : )

Komentarzy: 28

  1. Marta
    Autor
    26 października 2012 / 19:29

    Smacznego! 😉

  2. 26 października 2012 / 19:48

    fajny nieskomplikowany przepis:)

  3. 26 października 2012 / 19:55

    Pyszne Martuniu ciasto zrobiłaś, wygląda bosko, a smak na pewno zniewalający 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂

  4. Marta
    Autor
    26 października 2012 / 20:11

    Aniu polecam 🙂

  5. Marta
    Autor
    26 października 2012 / 20:12

    Samantha – bardzo Ci dziękuję, rzeczywiście bardzo smaczne 🙂 również pozdrawiam!

  6. 26 października 2012 / 21:00

    pieke to ciasto od lat i nie znam osoby której by nie smakowalo

    • Marta
      Autor
      26 października 2012 / 21:20

      To prawda, ja też jeszcze nikogo takiego nie spotkałam 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2012 / 22:10

      Było pyszne 🙂

  7. 6 listopada 2012 / 20:01

    Przepis brzmi bardzo smakowicie 🙂

  8. Marta
    Autor
    6 listopada 2012 / 20:12

    Ciasto jest bardzo smaczne 😀

  9. Kaska
    1 lutego 2013 / 17:57

    Po ile ten kokos pakowany, kupilam 2 opakowania po 100 gram, wystarczy?

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2013 / 18:18

      Wystarczy 🙂

  10. Jola
    10 lutego 2013 / 6:07

    Przepraszam,ale czy w przepisie na biszkopt nie ma pomyłki?Czy ilości mąki nie powinny być odwrotnie…3/4 szkl.mąki wrocławskiej a 1/4 szkl.mąki ziemniaczanej?….ciasto wygląda na przepyszne.Serdecznie pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2013 / 11:05

      Witam 🙂 w przepisie wszystko się zgadza, tym razem trochę nietypowe proporcje, ale zapewniam, że wychodzi pysznie 🙂 Dziękuję za uwagę, bo zawsze lepiej się upewnić! i rówież pozdrawiam 🙂

  11. Jola
    10 lutego 2013 / 22:37

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Rzeczywiście proporcje dość nietypowe dla biszkopta.Byłam przyzwyczajona do tych ilości odwrotnych….i stąd moje zapytanie.Na pewno wypróbuję przepis,bo ciasto wygląda na niezwykle smakowite,poza tym to moje smaki..!!pozdrawiam

  12. Marta
    Autor
    10 lutego 2013 / 22:52

    Zazwyczaj też piekę z innych proporcji, więc rozumiem zaskoczenie. Ciasto pyszne, na pewno będzie smakować 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2013 / 11:52

      Ciasto na pewno zasmakuje 😀

  13. agnieszka
    17 maja 2013 / 12:09

    na jak blaszkę jest to pysznie wyglądające ciasto?

    • Marta
      Autor
      17 maja 2013 / 17:51

      Blacha o wymiarach: 37 cm x 21 cm 🙂

  14. agata
    13 marca 2015 / 1:00

    Pani Marto, tylko 1 lyzka alkoholu? To będzie w ogole cos czuć? Bo np do ciasta pijany kokos daje się cala szklankę alkoholu 😀 to ciasto ananasowe a pijany kokos to jakby niebo a ziemia 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2015 / 2:25

      Pani Agato ciasta pijany kokos niestety nie znam, ale za takimi w których czuć alkohol nie przepadam… Tutaj zdecydowanie nie czuć i bardzo mi to odpowiada 🙂

  15. Monika
    27 marca 2024 / 10:25

    Dzień dobry. Chciałabym upiec to ciasto na Wielkanoc i z tego względu mam dwa pytania: puszka ananasa o jakiej gramaturze jest wykorzystana do zrobienia tego ciasta? Ile gram wiórków kokosowych należy użyć? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      27 marca 2024 / 11:53

      Dzień dobry, puszka ananasa 567g , wiórki kokosowe 200g. Pozdrawiam 🙂

      • Monika
        27 marca 2024 / 15:13

        Pięknie dziękuję 😊 Zapytam jeszcze tylko czy zamiast mąki wrocławskiej można użyć tortowej?

        • Marta
          Autor
          28 marca 2024 / 9:46

          Tak, można tortowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 1 =