Wielokrotnie podziwiałam to ciasto w internecie, ale dopiero wizyta mojej koleżanki, która podobnie jak ja jest fanką czekolady, zmobilizowała mnie do wypróbowania przepisu ; ) Idealny wypiek dla wszystkich miłośników batonika Kinder Pingui, zaręczam, że taka porcja zadowoli nawet największego fana ; ) Osobiście jestem nieobiektywna, bo już przed upieczeniem to ciasto skradło moje serce.. ; ) Polecam!!!
- 5 jajek (wielkość L)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka ( w temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas miksując, do momentu aż się rozpuści. Dodać żółtka, nadal ubijając. Dalej wlać olej i mleko i krótko zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do jajecznej masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) i piec przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić w formie na 10 min., po tym czasie nożem oddzielić biszkopt od obręczy tortownicy i studzić biszkopt na kuchennej kratce.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy i cukier puder. Mascarpone zmiksować, dodać ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Opcjonalnie w bardzo upalne dni, aby dodatkowo usztywnić krem można skorzystać z żelatyny. Zalać ją niewielką ilością wody. Naczynie z żelatyną wstawić do gorącej wody i mieszać do czasu, aż się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać łyżkę śmietanowej masy, wymieszać i dodać do pozostałej masy, szybko mieszając.
Składniki na czekoladową polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składnik i całość rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać i przestudzić.
Gotowy biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy z nich posmarować połową kremu, polać cienką warstwą czekoladowej polewy i schować na kilka minut do zamrażarki. Gdy polewa zastygnie nałożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim blatem. Całość oblać resztą czekoladowej polewy i schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego : )
Ja też przymierzam się do tego ciasta!
Autor
Polecam jest pyszne 🙂
O kurcze, uwielbiam ten batonik;) myśl o tym, że można zrobić całe ciasto jest świetna;D już wiem, co będę piec w ten weekend;) Dzięki;)
Autor
Gorąco polecam 🙂
Ja nie dodaję żelatyny do kremu na bazie śmietanki i mascarpone uważam to za zbędne. Ciasto wygląda na mega pyszne 🙂
Autor
Z żelatyną zdecydowanie więcej pracy, ale zależało mi, aby masa szybciej stężała 🙂 Oczywiście można pominąć, a ciasto rzeczywiście pyszne 🙂
Wspaniałe.
Autor
Dziękuję 🙂
Wygląda przepysznie, w sobotę będę piekła! 🙂
Autor
Smacznego 🙂
mamusiiiuuuuuuuuuuuuuuuuu <3 jadę, już !:D
Autor
Zapraszam! 😀 Nawet kawę zrobię do tego 😀
Pychota!!!!!!!!!!!!!! 😀
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
Autor
Dziękuję i zaręczam, że smakuje równie pysznie 🙂
Od wczoraj o nim śniłam i nie wytrzymałam, więc pobiegłam do sklepu po składniki … na razie czeka w lodówce, ale zapowiada się pysznie!!!!!
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Niezwykle przepysznie wygląda, znakomity deser 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda przepysznie! Poproszę o kawałek!
Autor
Proszę się częstować 😀
Bardzo nam smakowało, choć podwoiłam ilość polewy, bo coś mało dla mnie było…:)
Autor
Podwójna polewa.. pycha 😀
Pysznie:)
Autor
Bardzo się cieszę że smakowało 🙂
Od teraz moje ulubione, dzięki za przepis.
Autor
Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂
udalo sie super, dzieki!
Autor
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂
Właśnie wstawiłam biszkopt. Do piekarnika ale dodałam pół łyżki kakao więcej bo wiadomo łyżka łyżce nie równa a moje wyglądało blado . Zapowiada sie pysznie dam znać jak jutro spróbuje
Autor
To prawda, dobre kakao to podstawa 🙂 Mam nadzieję, że przepis przypadnie do gustu 🙂
Zapowiadało się pysznie! Nie wiem co z tego wyjdzie bo jak zaczęłam miksować mascarpone to się zważył…. całe ciasto wstawiłam już do lodówki i nie wiem co za twór wyjdzie …. Mam pytanie co robić jeśli zważy mi się śmietana lub serek? Można to jakoś uratować?
Autor
Niestety taką zważoną masę trudno odratować… Można spróbować ustawić misę z masą (najlepiej stalową) w garnku z gorącą wodą i trzepaczką rozbić grudki. Ale nie próbowałam tego konkretnie w przypadku tej masy, więc nie wiem, czy tutaj by się sprawdziło… 😉
Dzis zrobilam ciasto jest super😁takie lekkie
Autor
Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂
Witam 😁I kolejny raz ciacho zrobione 😁😁😁
Autor
Super! Bardzo mi miło, że przepisy przypadły do gustu 🙂
Pyszne ciacho! wszyscy goscie zachwyceni 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Bardzo dobre ciacho 🙂 super przepis i kolejny z Twojej strony który mnie nie zawiódł 🙂 całą rodzinę obdarowałam już przepisem na panią walewską a to na pewno dołączy do kolekcji 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Ciasto jesy pyszne dziękuję za przepis 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Pycha polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂