Kawowo-brzoskwiniowa delicja na pewno podbije Wasze serca : ) Delikatny spód w formie kokosowej bezy (jeśli nie jesteście fanami kokosa z powodzeniem może to być również zwykły biszkopt), przepyszna kawowa masa, brzoskwinie w galaretce, a całość wykończona kawową pianką. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jak to bywa przy tych warstwowych trzeba rozłożyć pracę w czasie, choć na pewno nie będziecie żałować. Polecam!!!
Składniki na kokosową bezę (blacha 23×33 cm):
- 5 białek
- 100 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczyć go olejem kokosowym. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, cały czas miksując do czasu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do chwili połączenia. Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (góra-dół) i piec 17 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i delikatnie zdjąć z papieru do pieczenia, po czym ponownie przełożyć do blachy (pozwoli to na łatwiejsze krojenie i wyjęcie później ciasta).
Składniki na kawową masę:
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 300 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy mielonej (nie rozpuszczalnej!) + 50 ml wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wrzątku
Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia, a następnie dodać do niej rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę.
Mascarpone przelać do misy miksera z płynną kremówką i cukrem pudrem. Zmiksować do chwili powstania gładkiego, gęstego kremu (uważać, aby nie miksować zbyt długo, bo masa może się zwarzyć tak jak w przypadku bitej śmietany). Do kremu, cały czas miksując, dodać kawę z fusami i żelatyną. Zmiksować krótko, tylko do chwili połączenia się składników. Przełożyć na kokosowe ciasto (krem powinien ściśle dolegać do ścianek formy) i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Składniki na brzoskwiniową galaretkę:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 300 ml wrzątku
- 450 ml zimnej wody (z lodówki)
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić we wrzątku, a następnie wlać zimną wodę (dzięki temu galaretka zastygnie dużo szybciej). Brzoskwinie wyłożyć na masę kawową i zalać zimną, delikatnie tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na godzinę.
Składniki na kawową piankę:
- 400 ml kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Kawę rozpuszczalną wymieszać z żelatyną i zalać wrzątkiem. Wymieszać do chwili rozpuszczenia i wystudzić. Kremówkę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną masę. Powoli wlać kawę z żelatyną cały czas miksując. Piankę przelać na galaretkę i całość ponownie wstawić do lodówki, na całą noc.
Smacznego!