Ciasto kawowo brzoskwiniowa delicja

Kawowo-brzoskwiniowa delicja na pewno podbije Wasze serca : ) Delikatny spód w formie kokosowej bezy (jeśli nie jesteście fanami kokosa z powodzeniem może to być również zwykły biszkopt), przepyszna kawowa masa, brzoskwinie w galaretce, a całość wykończona kawową pianką. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jak to bywa przy tych warstwowych trzeba rozłożyć pracę w czasie, choć na pewno nie będziecie żałować. Polecam!!!

Kawowo brzoskwiniowa delicja najlepszy przepis

Składniki na kokosową bezę (blacha 23×33 cm):

  • 5 białek
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczyć go olejem kokosowym. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, cały czas miksując do czasu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do chwili połączenia. Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (góra-dół) i piec 17 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i delikatnie zdjąć z papieru do pieczenia, po czym ponownie przełożyć do blachy (pozwoli to na łatwiejsze krojenie i wyjęcie później ciasta).

Składniki na kawową masę:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 300 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy mielonej (nie rozpuszczalnej!) + 50 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wrzątku

Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia, a następnie dodać do niej rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę.

Mascarpone przelać do misy miksera z płynną kremówką i cukrem pudrem. Zmiksować do chwili powstania gładkiego, gęstego kremu (uważać, aby nie miksować zbyt długo, bo masa może się zwarzyć tak jak w przypadku bitej śmietany). Do kremu, cały czas miksując, dodać kawę z fusami i żelatyną. Zmiksować krótko, tylko do chwili połączenia się składników. Przełożyć na kokosowe ciasto (krem powinien ściśle dolegać do ścianek formy) i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Składniki na brzoskwiniową galaretkę:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 300 ml wrzątku
  • 450 ml zimnej wody (z lodówki)

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić we wrzątku, a następnie wlać zimną wodę (dzięki temu galaretka zastygnie dużo szybciej). Brzoskwinie wyłożyć na masę kawową i zalać zimną, delikatnie tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na godzinę.

Składniki na kawową piankę:

  • 400 ml kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Kawę rozpuszczalną wymieszać z żelatyną i zalać wrzątkiem. Wymieszać do chwili rozpuszczenia i wystudzić. Kremówkę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną masę. Powoli wlać kawę z żelatyną cały czas miksując. Piankę przelać na galaretkę i całość ponownie wstawić do lodówki, na całą noc.

Smacznego!

Ciasto Delicja z brzoskwiniami
Kawowo brzoskwiniowa delicja
Ciasto kawowe z brzoskwiniami
Ciasto przekładane z masą kawową i brzoskwiniami

Inspiracja

Komentarzy: 24

  1. Aga
    16 kwietnia 2019 / 12:58

    Proszę nie dodawać więcej ciast przed Świętami bo ja zwariuje! co jedno lepsze i nie wiem co wybrać 🙂

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2019 / 23:51

      Mam złą wiadomość, kilka propozycji jeszcze będzie 🙂 🙂 🙂

  2. Merry
    16 kwietnia 2019 / 15:38

    Wyglada idealnie ❤️

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2019 / 23:51

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Nina
    16 kwietnia 2019 / 19:01

    Cudo po prostu cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2019 / 23:51

      Dziękuję <3

  4. Majka
    16 kwietnia 2019 / 22:18

    Ciasta na Twoim blogu to prawdziwe perełki 😍

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2019 / 23:52

      Bardzo mi miło, dziękuję!!! 🙂

  5. Misia
    16 kwietnia 2019 / 22:23

    Wygląda przepysznie !!!

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2019 / 23:52

      Dziękuję, smakuje dokładnie tak jak wygląda 😉

  6. Izaa
    17 kwietnia 2019 / 10:34

    Wyszło super, kolejny przepis ląduje w ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:10

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  7. Joasia78
    17 kwietnia 2019 / 12:24

    Pycha robi się całkiem szybko, super myk z tą galaretką 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:11

      Super, że posmakowało 🙂 a przy galaretce zimna woda pozwala zaoszczędzić sporo czasu, zwłaszcza latem 😉

  8. Gosia
    20 kwietnia 2019 / 14:39

    Rewelacja polecam!!!

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:07

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  9. Moniś
    2 sierpnia 2019 / 10:52

    Przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2019 / 11:43

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Wiesława
    1 grudnia 2019 / 0:42

    W wersji malinowej tez jest dobra w jagodowej zobaczymy zrobiłam dziś z tym ze nie wiem co mię pokusiło ze dałam całe opakowanie mrożonych jagód a tam 400 g. Mam nadzieję że krem to utrzyma 😉

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2019 / 23:19

      Trzymam kciuki 🙂 Wersje malinowa i jagodowa brzmią super 🙂

  11. Hela
    2 grudnia 2019 / 14:59

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2019 / 22:40

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Kasia
    2 grudnia 2019 / 18:08

    Czy naprawdę konieczne są te fusy z kawy?

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2019 / 22:40

      Nikt nikogo nie zmusza 😉 Moim zdaniem to zdecydowany plus dla smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 13 =