Ciasto jogurtowe z rabarbarem to klasyk każdej wiosny : ) Jest bardzo, bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, a mimo to zawsze świetnie smakuje i nigdy chętnych na choćby jeden kawałek u nas nie brakuje : ) Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne i długo zachowuje swieżość. Polecam!!!
- 2 jajka (wielkość L)
- 200 g cukru trzcinowego
- sok wyciśnięty z dużej cytryny
- 150 ml oleju
- 500 g naturalnego jogurtu (temp. pokojowa)
- 500 g mąki pszennej
- 8 g sody oczyszczonej
- ok. 1/2 kg rabarbaru
Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i jogurt naturalny. Wymieszać silikonową szpatułką wyłącznie do połączenia się składników. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze prostokąty i ułożyć na wierzchu ciasta delikatnie dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 35-45 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!