Ciasto jogurtowe z rabarbarem to klasyk każdej wiosny : ) Jest bardzo, bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, a mimo to zawsze świetnie smakuje i nigdy chętnych na choćby jeden kawałek u nas nie brakuje : ) Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne i długo zachowuje swieżość. Polecam!!!
- 2 jajka (wielkość L)
- 200 g cukru trzcinowego
- sok wyciśnięty z dużej cytryny
- 150 ml oleju
- 500 g naturalnego jogurtu (temp. pokojowa)
- 500 g mąki pszennej
- 8 g sody oczyszczonej
- ok. 1/2 kg rabarbaru
Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i jogurt naturalny. Wymieszać silikonową szpatułką wyłącznie do połączenia się składników. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze prostokąty i ułożyć na wierzchu ciasta delikatnie dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 35-45 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Piekłam już tej wiosny 🙂 Upiekę jeszcze raz, według tego przepisu 🙂
Autor
Polecam i mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Pycha!!!
Autor
Bardzo mi miło, że się podoba 🙂
Wspaniałe sie prezentuje ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Rzeczywiście prosty ale jaki urodziwy 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wspaniały smak rabarbaru w cieście mniaaam już czuję ten smak 😊
Autor
Rabarbar w cieście jest idealny 🙂
Wspaniałe!!!
Autor
Dziękuję 🙂
Mniam!!!!
Autor
🙂 🙂 🙂
Wyszło ekstra 🙂 no nie mogłam się powstrzymać i jeszcze na ciepło wleciało 😉
Autor
Super, na ciepło dlaczego nie 🙂
Uwielbiam ciasto z rabarbarem <3 Kolejny smak dzieciństwa. Tylko ja mówiłam nie rabarbar, a rumbarbar 😀 hahahaa
Autor
Hahah 🙂 Rumbarbar bardzo mi się podoba 🙂
A ja tego ciasta nie znam :(. Muszę to zmienić. I to jak najszybciej, bo wygląda wspaniale.
Autor
Koniecznie, polecam 🙂
Ten wpis wywołał wspomnienia z dzieciństwa 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, miło się cofnąć w ten beztroski czas 🙂
Wyszło pysznie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Są może wyniki konkursu? 🙂
Autor
Tak, zostały opublikowane na dole konkursowego wpisu 🙂
Najlepsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam!!! wymiata!!! 🙂
Autor
Super, ogromnie się cieszę 🙂
Uwielbiam rabarbar w cieście. Co prawda samo ciasto robię trochę inaczej, ale myślę Twoje równie dobre co moje 🙂 W każdym razie wygląda pysznie…
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ciasto jest pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czym zastąpić olej i w jakiej ilości?
Autor
Można pokombinować z masłem, ale jeśli jest taka możliwość polecam nie zastępować oleju 🙂