Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką to obowiązkowy letni wypiek. Idealnie wilgotne, lekkie, długo trzyma świeżość, a delikatną słodycz kruszonki przełamują kwaskowe porzeczki. Polecam!!!
Składniki (blacha 23×33 cm):
- 2 duże jajka wielkość L
- 200 g cukru trzcinowego
- sok i skórka otrata z 1 cytryny
- 150 ml oleju
- 500 g gęstego jogurtu naturalnego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g porzeczek
- kruszonka: 100 g masła + 100 g cukru + 185 g mąki
Składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka (białko i żółtko razem) zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę, powinna znacznie powiększyć objętość. Dodać sok i skórkę otartą z cytryny, olej i jogurt naturalny. Całość powoli wymieszać silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać wyłącznie szpatułką. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć umyte, obrane porzeczki. Przygotować kruszonkę. Cukier i mąkę wymieszać, zalać roztopionym masłem, wymieszać łyżką. Posypać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut do suchego patyczka.
Smacznego!