Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką to obowiązkowy letni wypiek. Idealnie wilgotne, lekkie, długo trzyma świeżość, a delikatną słodycz kruszonki przełamują kwaskowe porzeczki. Polecam!!!
Składniki (blacha 23×33 cm):
- 2 duże jajka wielkość L
- 200 g cukru trzcinowego
- sok i skórka otrata z 1 cytryny
- 150 ml oleju
- 500 g gęstego jogurtu naturalnego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g porzeczek
- kruszonka: 100 g masła + 100 g cukru + 185 g mąki
Składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka (białko i żółtko razem) zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę, powinna znacznie powiększyć objętość. Dodać sok i skórkę otartą z cytryny, olej i jogurt naturalny. Całość powoli wymieszać silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać wyłącznie szpatułką. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć umyte, obrane porzeczki. Przygotować kruszonkę. Cukier i mąkę wymieszać, zalać roztopionym masłem, wymieszać łyżką. Posypać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Wspaniałe ciacho😋😋😋
Autor
Super, że przypadło do gustu 🙂
Pyszności ❤️
Autor
🙂
Pyszne i robi się raz dwa 😊
Autor
Miło mi, że smakuje 🙂
Bardzo smaczne 🙂
Autor
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Przepyszne polecam 😊
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto jest świetne dokładnie takie jak powinno być na lato, puszyste i lekkie ale z duża ilością owoców, ładnie wyrosło i piekłam przy okazji wizyty gosci na grilla i rozeszło sie w mig, jestem zadowolona 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Super przepis ❤️
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Bardzo smaczne zrobiłam ze śliwkami ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
A ja z brzoskwiniami 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Super przepis nie mam ręki do ciast a wyszło jak u Pani 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Niestety mi wyszedł zakalec, ciasto nic nie wyrosło 😒
Autor
Czy składniki były w temp. pokojowej? To ciasto to typowy „pewniak” dlatego jestem zdziwiona, że u Pani nie wyrosło 🙁
Piekłam z malinami pycha 🙂
Autor
Super 🙂
Przepyszne 🥰 dziękuję za podzielenie się przepisem 😊
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
czy mozna tu zastosowac porzeczke mrozona? a jezeli tak to czy mozna trzeba ja rozmrozic przed wylozeniem na ciasto?
Autor
Można, bez rozmrażania 🙂
Pyszne ciasto 👍
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciasto rewelacja przepis poszedł w świat 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂