Pomimo, że podczas naszego urlopu zjadłam niezliczone ilości pyszności, wiedziałam, że od razu po powrocie upiekę ciasto ; ) Brakowało mi tego kręcenia się po kuchni, choć nie ukrywam, że bardzo lubię kiedy ktoś dla mnie gotuje i najlepiej jeszcze sprząta ten kuchenny bałagan ; ) Latem najpyszniejsze są błyskawiczne wypieki, dlatego gorąco polecam Wam jogurtowe ciasto z morelami. Bardzo aromatyczne, delikatne, wilgotne, musicie spróbować! Przepis pochodzi z książki „Przepisy na cztery pory roku”. Polecam!!!
Składniki (forma o wymiarach 33 x 23 cm):
- 2 jajka wielkość L
- 220 g cukru
- sok z 1 dużej cytryny
- 150 ml oleju rzepakowego
- 500 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 500 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 8 moreli
- cukier puder do oprószenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać sok z cytryny, olej, a na końcu jogurt naturalny. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Ponownie delikatnie wymieszać. (To ważne, aby ciasta nie wyrabiać, ani nie miksować). Ciasto przelać do formy (będzie dość gęste). Na wierzchu ułożyć umyte, pozbawione pestek, połówki moreli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut lub do czasu, aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy.
Smacznego : )