Ciasto Jajko Sadzone było dużym hitem na naszym tegorocznym, wielkanocnym stole. Super wygląda i równie dobrze smakuje, pyszne, lekkie i proste do zrobienia! Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to ciasto bez pieczenia, więc nie może się nie udać. Polecam!!
Ciasto Jajko Sadzone przepis
Składniki (blacha 24x24cm):
- 750 g twarogu dobrej jakości
- 250 g serka mascarpone
- 55 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 przezroczysta galaretka + 200 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie*
- 120 g biszkoptów
- 1 przezroczysta galaretka + 350 ml wrzątku
*Aby ciasto było bardziej podzielne można użyć moreli, które są mniejsze i zamiast 9 porcji, otrzymamy 16 kawałków ciasta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty.
Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml wrzątku, wystudzić. Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem puder. Dodać kremówkę i ubić do powstania gęstej masy. Stopniowo wlewać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę i miksować do połączenia. Przygotowany krem przelać na biszkopty, wyrównać i schłodzić w lodówce. Przygotować brzoskwinie – odsączyć z syropu i ułożyć na serowej masie. Odstawić do lodówki do stężenia.
Drugą galaretkę dokładnie rozpuścić w 350 ml wrzątku, wystudzić. Lekko tężejącą galaretkę przelać na masę z brzoskwiniami, najlepiej przy użyciu łyżki, aby dokładnie pokryć każdą brzoskwinię i każdą część ciasta. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
Więcej inspiracji na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.