Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Jajko Sadzone przepis

Ciasto Jajko Sadzone było dużym hitem na naszym tegorocznym, wielkanocnym stole. Super wygląda i równie dobrze smakuje, pyszne, lekkie i proste do zrobienia! Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to ciasto bez pieczenia, więc nie może się nie udać. Polecam!!

Ciasto Jajko Sadzone przepis

Składniki (blacha 24x24cm):

Dodatkowo:

*Aby ciasto było bardziej podzielne można użyć moreli, które są mniejsze i zamiast 9 porcji, otrzymamy 16 kawałków ciasta.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty.

Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml wrzątku, wystudzić. Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem puder. Dodać kremówkę i ubić do powstania gęstej masy. Stopniowo wlewać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę i miksować do połączenia. Przygotowany krem przelać na biszkopty, wyrównać i schłodzić w lodówce. Przygotować brzoskwinie – odsączyć z syropu i ułożyć na serowej masie. Odstawić do lodówki do stężenia.

Drugą galaretkę dokładnie rozpuścić w 350 ml wrzątku, wystudzić. Lekko tężejącą galaretkę przelać na masę z brzoskwiniami, najlepiej przy użyciu łyżki, aby dokładnie pokryć każdą brzoskwinię i każdą część ciasta. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Więcej inspiracji na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Exit mobile version