Ciasto Góra Lodowa to jedno z tych, które niezmiennie jest hitem na każdym stole. Przyciąga wzrokiem, a zatrzymuje smakiem ; ) Kluczowym elementem jest tutaj polewa z mleka w proszku, która jest absolutnie przepyszna i stanowi wyjątkowe wykończenie. Polecam!!
Składniki na biszkopt (blacha 24x24cm):
- 5 jajek (wielkość L)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. W kilku porcjach dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 30-35 min. do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 200 g miękkiego masła
Szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować (można blenderem) z mąkami i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i zagotować, często mieszając, do czasu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (wtedy nie utworzy się kożuch) i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.
Składniki na polewę:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka
- 1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki wrzątku
- opakowanie okrągłych biszkoptów (200 g)
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
Pierwszy blat ułożyć w formie i nasączyć połową zaparzonej i ostudzonej kawy. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie połową kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć pozostałą kawą, wyłożyć drugą część kremu. Biszkopty przekroić na połówki i delikatnie wcisnąć w krem w rzędach jeden obok drugiego, zachowując niewielkie odstępy. Przełożyć do lodówki, przygotować polewę. Masło, wodę i cukier zagotować, wymieszać aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Przełożyć do misy miksera i cały czas miksując dodawać mleko w proszku (2 szklanki). Krem podzielić na dwie równie części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej pozostałą łyżkę mleka w proszku. Szybko i dokładnie wymieszać i wylać na przemian na ciasto tworząc niedbałe wzory. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego!