Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia – czekoladowo-makowe przełożone pysznym kremem i powidłami. Nazwa jest bardzo adekwatna, bo już jeden kawałek powoduje radość i uśmiech na twarzy. Ze względu na dodatek makowego ciasta z orzechami będzie to również idealne ciasto na Boże Narodzenie : ) Polecam nawet jeśli nie jesteście fanami makowców!!!

Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 23×33 cm):

Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać przestudzoną, zaparzoną kawę, kakao i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami drobnego cukru. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka.

Składniki na ciasto makowe (blacha 23×33 cm):

Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mielony mak (nie parzyć) i orzechy, wymieszać. Białka ubić z drobnym cukrem na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) do suchego patyczka przez ok. 25 minut.

Składniki na czekoladowy krem:

Masło utrzeć z masą krówkową na jasną, puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, dodać kremówkę i rozpuścić nad parą. Przestudzić i po łyżce dodawać do masła z masą krówkową, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Dodatkowo:

Ciasto czekoladowe przeciąć na dwa blaty, w razie konieczności nasączyć zaparzoną kawą. Posmarować połową powideł i połową kremu (jedną łyżkę kremu odłożyć na polewę). Na krem ułożyć ciasto makowe, posmarować drugą połowę powideł i kremu (ponownie odkładając łyżkę na polewę). Przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego.Wierzch posmarować odłożonymi dwoma łyżkami kremu. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version