Ciasto Euforia – czekoladowo-makowe przełożone pysznym kremem i powidłami. Nazwa jest bardzo adekwatna, bo już jeden kawałek powoduje radość i uśmiech na twarzy. Ze względu na dodatek makowego ciasta z orzechami będzie to również idealne ciasto na Boże Narodzenie : ) Polecam nawet jeśli nie jesteście fanami makowców!!!
Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 23×33 cm):
- 4 żółtka (z jajek wielkości L)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 120 ml świeżo zaparzonej kawy (1 łyżeczka kawy na 120 ml wrzątku)
- 2 łyżki ciemnego lub czarnego kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek (z jajek wielkości L)
- 3 łyżki drobnego cukru
Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać przestudzoną, zaparzoną kawę, kakao i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami drobnego cukru. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka.
Składniki na ciasto makowe (blacha 23×33 cm):
- 150 g suchego mielonego maku
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 jajka (wielkość L)
- 4 łyżki drobnego cukru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mielony mak (nie parzyć) i orzechy, wymieszać. Białka ubić z drobnym cukrem na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) do suchego patyczka przez ok. 25 minut.
Składniki na czekoladowy krem:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 170 ml śmietanki kremówki 30 %
- 170 g miękkiego masła
- 300 g masy krówkowej
Masło utrzeć z masą krówkową na jasną, puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, dodać kremówkę i rozpuścić nad parą. Przestudzić i po łyżce dodawać do masła z masą krówkową, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych (280g)
- opcjonalnie zaparzona kawa do nasączenia blatów
Ciasto czekoladowe przeciąć na dwa blaty, w razie konieczności nasączyć zaparzoną kawą. Posmarować połową powideł i połową kremu (jedną łyżkę kremu odłożyć na polewę). Na krem ułożyć ciasto makowe, posmarować drugą połowę powideł i kremu (ponownie odkładając łyżkę na polewę). Przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego.Wierzch posmarować odłożonymi dwoma łyżkami kremu. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!