Ciasto Euforia – czekoladowo-makowe przełożone pysznym kremem i powidłami. Nazwa jest bardzo adekwatna, bo już jeden kawałek powoduje radość i uśmiech na twarzy. Ze względu na dodatek makowego ciasta z orzechami będzie to również idealne ciasto na Boże Narodzenie : ) Polecam nawet jeśli nie jesteście fanami makowców!!!
Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 23×33 cm):
- 4 żółtka (z jajek wielkości L)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 120 ml świeżo zaparzonej kawy (1 łyżeczka kawy na 120 ml wrzątku)
- 2 łyżki ciemnego lub czarnego kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek (z jajek wielkości L)
- 3 łyżki drobnego cukru
Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać przestudzoną, zaparzoną kawę, kakao i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami drobnego cukru. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka.
Składniki na ciasto makowe (blacha 23×33 cm):
- 150 g suchego mielonego maku
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 jajka (wielkość L)
- 4 łyżki drobnego cukru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mielony mak (nie parzyć) i orzechy, wymieszać. Białka ubić z drobnym cukrem na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) do suchego patyczka przez ok. 25 minut.
Składniki na czekoladowy krem:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 170 ml śmietanki kremówki 30 %
- 170 g miękkiego masła
- 300 g masy krówkowej
Masło utrzeć z masą krówkową na jasną, puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, dodać kremówkę i rozpuścić nad parą. Przestudzić i po łyżce dodawać do masła z masą krówkową, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych (280g)
- opcjonalnie zaparzona kawa do nasączenia blatów
Ciasto czekoladowe przeciąć na dwa blaty, w razie konieczności nasączyć zaparzoną kawą. Posmarować połową powideł i połową kremu (jedną łyżkę kremu odłożyć na polewę). Na krem ułożyć ciasto makowe, posmarować drugą połowę powideł i kremu (ponownie odkładając łyżkę na polewę). Przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego.Wierzch posmarować odłożonymi dwoma łyżkami kremu. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
O Mamo jak to wygląda ! Samo w sobie może być ozdobą na stole aż żal jeść 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 😀 trudno mu się oprzeć, więc pewnie długo na stole nie zostanie 😉
Przepiękne i na pewno pyszne 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wspaniałe.
Autor
🙂 🙂 🙂
WOW ❤ Wspaniałe
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Piękne ciasto sądząc po składnikach jest pyszne ❤️
Autor
Potwierdzam 😉
Będzie na Święta 🙂
Autor
Bardzo dobry wybór 🙂
Czy jak użyje czarnego kakao to będzie taki efekt kolorystyczny?
Autor
Tak 🙂
Pycha i nie wydaje się takie trudne do zrobienia na jakie wyglada 🙂
Autor
Tak, lista składników dość długa, ale pieczenie idzie bardzo sprawnie 🙂
Spora bomba kaloryczna te ciasto, ale chętnie zasmakuję w nim. Przepis wydaje się niezbyt trudny. Smakołyk przedni!
Autor
Oj tak, kalorii sporo, ale smak pozwala o tym zapomnieć 😀
Ciasto wyszło super bardzo dziękuję na święta powtórka.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Czy można mak sparzyć ?
Autor
Ciasto makowe jest delikatne (zupełnie inne niż masa do makowca), sparzony mak, który wchłonie płyn, może być tu za ciężki 🙁
Wygląda rewelacyjnie 🙂 Uwielbiam i mak, i czekoladę..kajmak również 🙂 Ciasto idealne dla mnie 🙂
Autor
W takim razie gorąco polecam, na pewno posmakuje 🙂
Wyszło pysznie dziękuję za przepis!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Bardzo smaczne i nawet szybko się robi 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Cudnie wyglada i tak zapewne smakuje:)
Napewno zrobie na święta
Dziekuje slicznie za przepis:)
POZDRAWIAM
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło 🙂
Właśnie upiekłam ciasto Euforia jak próbne ciasto świąteczne, ponieważ nie lubię jak mi coś na ostatnią chwilę nie wychodzi 😀Rozdaję po rodzinie i sąsiadach i efekt jest taki, że wszyscy chcą je na swoim świątecznym stole, dlatego posyłam przepis dalej w świat 😉Dziękuję, jest pyszne!
Autor
Super! Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy mąkę pszenną w cieście czekoladowy można zastąpić np. zmielonymi orzechami/migdałami? Chciałabym, żeby wszyscy goście spróbowali, bo ciasto wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje, a wśród gości będą bezglutenowych. Nie mam doświadczenia z mąkami bezglutenowymi.
Autor
Można zastąpić, ale ciasto będzie „cięższe” lub wymieszać z mąką ryżową i/lub owsianą. Na oko nie potrafię niestety podać optymalnych proporcji, trzeba próbować 🙂
Dziękuję.
Autor
🙂
Wspaniałe ciasto już sam krem rewelacja zrobię do tortu też
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje🙂Jaką kawę należy zaparzyć? Tzw. sypaną (mieloną)czy rozpuszczalną?
Autor
Dziękuję 🙂 kawę zwykłą, mieloną 🙂
Witam ja mam kilka pytań
Czy musi być cukier trzcinowy czy można go zastąpić?
Czy zamiast drobnego cukru mogę dać po prostu więcej cukru pudru?
I ostatnie masa krówkowa jakiś konkretny smak ???
Dziękuję ślicznie Pozdrawiam 🤗
Autor
Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem, drobny również można zastąpić zwykłym, ale trzeba będzie odrobinę dłużej ubijać, aby nie był wyczuwalny (drobny szybciej się rozpuszcza) 🙂 Masa krówkowa o smaku tradycyjnym 🙂
hmm Nowicjuszka ze mnie jeśli chodzi o „makowe” wyroby i nie wiem za bardzo jak obchodzić się z tym składnikiem. Co to znaczy „zmielony suchy mak”? Mam w głowie wyobrażenie, że jak wsypę suchy mak do maszynki do mielenia to on mi poprostu przez nią przeleci… 😀 coś czuję, że tym pytaniem stanę na podium najgłupszego pytania roku xD ale trudno! Ciasto wyglada taaaaakkk dobrze, że muszę się poświęcić 🙂
Autor
Kto pyta nie błądzi 🙂 Mielony to rodzaj maku do kupienia w sklepie 🙂 A suchy oznacza, że nie namaczamy go w żadnej cieczy jak np. w mleku podczas przygotowania makowca 🙂
Dalej nie rozumie suchy mak zmielić np, w młynku czy innym urządzeniu dziękuje za podpowiedz,
Autor
Kupuję mak już zmielony 🙂
Pytanie uważam za bardzo rozsądne. Ponieważ suchego maku nie da się zmielić .Gotowy mak ( to zwykle mak farmaceutyczny, pozbawiony wszelkiej wartości i takiego maku absolutnie nie polecam, poza tym ten mak przechodzi wcześniej obróbkę parzenia ).Prawdziwy mak jak najbardziej można sparzyć w wodzie i zmielić .Ciasto będzie zdecydowanie lepsze w smaku.
Czy do ciasta koniecznie trzeba dodawać kawę, mogę ją pominąć?
Autor
Bez kawy będzie to już inne ciasto 😉
Czy dodać tylko sam napar z kawy, czy razem z kawą.?
Autor
Razem z kawą 🙂
Czyli mam rozumieć, że dodajemy ,,fusy” z kawy wraz z samą esencją kawy (płynem)?
Autor
Dodaję całość, zostawiam ewentualnie te, które zostają mocno przyklejone na dnie szklanki 😉
Czy w ogóle trzeba dodawać kawę,można ją zupełnie pominąć?
Autor
Trzeba dodać 🙂
Ciasto Euforia to rozkosz dla podniebienia.
Smakuje jak wygląda – niebiańsko.
Pozdrawiam ☺
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało, pozdrawiam 🙂
At the assembling part, what you mean (put one tablespoon of cream on topping),( putting the spoon back on the topping again)
Autor
I’m not sure which part we are talking about? 🙂 Maybe you meant that we put aside 2 tablespoons of cream, which are later needed on top of the cake 🙂
Przepyszne polecam nie tylko na święta 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciasto pyszne piekłam już w zeszłym roku i w tym się skusiłam, domownicy wyczekiwali 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Jaka średnia grubość wychodzi placek kakaowy?
Autor
Niestety nie sprawdzałam 🙁
ciekawe
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Ja właśnie z tych niemakowych ale ciasto mi przypasowało, nie za słodkie, coś innego, polecam 🙂
Czy masę makową można zastąpić gotową masą makową?
Autor
Niestety nie, tutaj mamy ciasto makowe, masa ma inną konsystencję.
Czy ciasto makowe i czekoladowe można upiec dzień wcześniej, i czy można także dzień wcześniej czekoladę rozpuścić w śmietance i schłodzić w lodówce przez całą noc?
Autor
Ciasta można upiec dzień wcześniej, ale czekolada ze śmietanką trzymana przez noc w lodówce zmieni się w sztywną masę, więc nie za bardzo 🙂
Ten blog to dla mnie niezastąpione źródło inspiracji i wiedzy! Cieszę się, że mogę tutaj regularnie zaglądać i czerpać z niego inspirację do dalszego rozwoju.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂