Długo zastanawiałam się nad polską nazwą dla tego ciasta : ) Przepis pochodzi z Fall Baking Magazine by Paula Deen’s i w oryginale brzmi Pumpkin Cheesecake Oatmeal Cookie Bars, więc ciężko znaleźć tak ładny odpowiednik w naszym języku : ) Mimo tej małej zagwozdki jedno wiem na pewno – ciasto jest pyszne : ) Jeśli lubicie serniki, owsianą kruszonkę i dyniowe wypieki, na pewno zawładnie Waszym sercem. Osobiście jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że będzie to coś wyjątkowego. Połączenie moich ulubionych jesiennych smaków w jednym kawałku : ) Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm):
- 150 g mąki pszennej
- 110 g płatków owsianych
- 130 g cukru trzcinowego
- 14/ szklanki orzechów włoskich lub pekan
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 280 g zimnego masła
Składniki na masę serową:
- 275 g twarogu półtłustego
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka (wielkość L)
Składniki na masę dyniową:
- 255 g purre z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym, posiekanymi orzechami i przyprawami. Dodać posiekane masło i wymieszać mikserem, do czasu aż utworzy się kruszonka. 2/3 ciasta wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 15 minut. Delikatnie przestudzić. W tym czasie przygotować warstwę serową i dyniową.
Twaróg zmielić lub dokładnie rozetrzeć mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
Wszystkie składniki na dyniową masę wymieszać i gotować kilkanaście minut do czasu, aż masa lekko zgęstnieje.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a następnie dyniową, delikatnie przemieszać i wysypać pozostałą część owsianej kruszonki. Przełożyć ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i dopiekać kolejne 30-35 minut do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Ostudzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!