Długo zastanawiałam się nad polską nazwą dla tego ciasta : ) Przepis pochodzi z Fall Baking Magazine by Paula Deen’s i w oryginale brzmi Pumpkin Cheesecake Oatmeal Cookie Bars, więc ciężko znaleźć tak ładny odpowiednik w naszym języku : ) Mimo tej małej zagwozdki jedno wiem na pewno – ciasto jest pyszne : ) Jeśli lubicie serniki, owsianą kruszonkę i dyniowe wypieki, na pewno zawładnie Waszym sercem. Osobiście jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że będzie to coś wyjątkowego. Połączenie moich ulubionych jesiennych smaków w jednym kawałku : ) Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm):
- 150 g mąki pszennej
- 110 g płatków owsianych
- 130 g cukru trzcinowego
- 14/ szklanki orzechów włoskich lub pekan
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 280 g zimnego masła
Składniki na masę serową:
- 275 g twarogu półtłustego
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka (wielkość L)
Składniki na masę dyniową:
- 255 g purre z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym, posiekanymi orzechami i przyprawami. Dodać posiekane masło i wymieszać mikserem, do czasu aż utworzy się kruszonka. 2/3 ciasta wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 15 minut. Delikatnie przestudzić. W tym czasie przygotować warstwę serową i dyniową.
Twaróg zmielić lub dokładnie rozetrzeć mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
Wszystkie składniki na dyniową masę wymieszać i gotować kilkanaście minut do czasu, aż masa lekko zgęstnieje.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a następnie dyniową, delikatnie przemieszać i wysypać pozostałą część owsianej kruszonki. Przełożyć ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i dopiekać kolejne 30-35 minut do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Ostudzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
To się nazywa miks idealny 😉 Pysznie wygląda 😋
Autor
Dziękuję 🙂 ulubione smaki w jednym połączeniu, czego chcieć więcej 🙂
Mniam jakie pyszności 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ale piękne zdjęcia <3 też mam ten numer, ale chyba ten przepis tam trochę inaczej wygląda?
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Tak przepis jest trochę inny, ale moja inspiracja często odbiega od oryginału, za to pomysł zachowany 🙂
Rzeczywiście idealna połączenie 🙂 jesień w czystej postaci 🙂
Autor
Dokładnie tak 🙂
Ale to musi smakować !!!
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Wyglada pieknie i tak pewnie smakuje 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
mniaaaaam 😀
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Wygląda pysznie!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Co za połączenie ekstra 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
pyszne ciacho 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Ciasto jest przepyszne 🙂
Autor
Super! 🙂
Pyszne i orginalne nigdy nie jadłam podobnego 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Robi Pani piekne zdjęcia i ciężko nie spróbować a ciasto wyszło pyszne koleżanki
po spotkaniu prosiły o przepis oczywiście poleciłam Pani bloga 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Miło mi, że posmakowało 🙂
Ciasto wyszło pysznie, jest oryginalne wszyscy goście prosili o przepis 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂