Przepyszne, wilgotne ciasto dyniowo-miodowe z orzechami i kremem na bazie mascarpone, wprost rozpływa się w ustach : ) To prawdziwa kwintesencja jesieni, więc mam nadzieję, że dłużej nie muszę Was namawiać do jego przygotowania : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 250 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienką strużką dolewać olej, a następnie miód. Zmiksować do połączenia się składników, a następnie dodać puree z dyni i ponownie krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką lub na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, a następnie odciąć wierzch ciasta z górką, pokruszyć i odłożyć do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 3 równe blaty.
Dobrze schłodzone z mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie przykryć kolejnym blatem i całość powtórzyć do wykończenia blatów i kremu. Wierzch ciasta udekorować okruszkami. Schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny, najlepiej całą noc.
Smacznego!