Dzięki uprzejmości mojej koleżanki Ewy i jej mamy, sezon na dynię trwa u mnie nadal – dziękuję : ) Jak wiecie wolę ją zdecydowanie w wypiekach niż wytrawnych daniach i tym razem postawiłam na dyniowe ciasto z kruszonką. Ciasto jest mocno aromatyczne z wyraźnym posmakiem orzechów. Przepis podejrzany w Smakach życia, z moimi modyfikacjami. Pamiętajcie, aby przed pieczeniem składniki były w temp. pokojowej : ) Polecam!
Składniki na kruszonkę:
- 180 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 100 g cukru trzcinowego
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i szybko zagnieść ciasto, tak aby uzyskać sypkie okruszki. Przełożyć do lodówki na co najmniej 20 minut.
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23×23 cm):
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g (2/3 szklanki) gęstego puree z dyni
- 150 ml maślanki
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
Mąkę przesiać, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wymieszać. Orzechy włoskie posiekać. Rodzynki oprószyć łyżeczką mąki, wymieszać. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając, a następnie wmieszać puree z dyni. Patiami dodawać mąkę na przemian z maślanką, a na koniec orzechy z rodzynkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią przygotowaną masę. Na wierzchu posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 50-55 minut.
Smacznego : )