Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto dyniowe z czekoladą

Dynia to mój absolutny ulubieniec tej jesieni, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki ; ) Muszę tu podziękować p. Joli i Ewie, bez których nie byłoby tego dyniowego szaleństwa! Otrzymałam od nich ogromną dynię, która zdecydowanie musi zostać w całości wykorzystana ; ) Być może pamiętacie jeszcze dyniowe ślimaczki, które rozpoczęły tę falę wypieków, a dziś przedstawiam Wam dyniowe ciasto z dodatkiem czekolady, podejrzane tutaj. Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne, długo zachowuje świeżość, nadaje się idealnie jako śniadanie, podwieczorek i kolacja, obowiązkowo w towarzystwie szklanki zimnego mleka  ; ) Polecam! 


Składniki (keksówka o wymiarach 25×11 cm):

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dale ubijać. Następnie dodać żółtka i ponownie zmiksować. Do puszystego kogla mogla dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, posiekaną gorzką czekoladę, startą dynię, ekstrakt waniliowy i olej. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, aby jajka nie opadły.

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać pestkami dyni i przełożyć do piekarnika rozgrzanego  do 180 C (opcja grzania góra-dół), piec przez ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )





Exit mobile version