Dynia to mój absolutny ulubieniec tej jesieni, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki ; ) Muszę tu podziękować p. Joli i Ewie, bez których nie byłoby tego dyniowego szaleństwa! Otrzymałam od nich ogromną dynię, która zdecydowanie musi zostać w całości wykorzystana ; ) Być może pamiętacie jeszcze dyniowe ślimaczki, które rozpoczęły tę falę wypieków, a dziś przedstawiam Wam dyniowe ciasto z dodatkiem czekolady, podejrzane tutaj. Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne, długo zachowuje świeżość, nadaje się idealnie jako śniadanie, podwieczorek i kolacja, obowiązkowo w towarzystwie szklanki zimnego mleka ; ) Polecam!
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady (można dodać więcej np. 100 g)
- 2 szklanki dyni startej na dużych oczkach tarki
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka oleju
Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dale ubijać. Następnie dodać żółtka i ponownie zmiksować. Do puszystego kogla mogla dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, posiekaną gorzką czekoladę, startą dynię, ekstrakt waniliowy i olej. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, aby jajka nie opadły.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać pestkami dyni i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzania góra-dół), piec przez ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego : )
Marta zaszalała 🙂 ale jak smacznie!
Autor
Bardzo mi miło, że się podoba 🙂
super wyszło!:) musi być wilgotne dzięki dyni:)
Autor
Zdecydowanie, jest idealnie wilgotne, bardzo lubię za to wypieki z dynią 🙂
super ciacho. a ta czekolade tez na tartce zetzrec??
bo ja robie takie ale bez czekolady
Autor
Czekoladę siekam nożem, bo wolę większe, bardziej wyczuwalne kawałki 🙂
Ooo, wspaniałe! Dynia i olej rzepakowy to solidna dawka betakarotenu – ciasto doskonale działające na cerę! 😉
Autor
A do tego pyszne 😀
Nie udało mi sie nigdzie dzis kupić dyni, masz pomysł czym ja zastąpić? przychodzi mi do glowy marchewka, ale nie wiem czy to nie zepsuje ciasta…
Autor
Mary_Lu można zastąpić marchewką lub bananem, ale niestety będzie to już zupełnie inne ciasto 🙁
Dałam marchewkę, na surowo wyjadane podczas przygotowywania jest pysznie 🙂 jutro napiszę jak wyszło upieczone 🙂
Autor
Super 🙂 jestem bardzo ciekawa tego eksperymentu 🙂
Wyszło pysznie 🙂 Polecam taką wersje 🙂
Autor
Super!!! Bardzo dziękuję za informację 🙂
Poproszę kawałek 🙂
Autor
Proszę się częstować 🙂
Robię identyczne ciasto. Co do joty 🙂 A to Twój autorski przepis?
Autor
Agata ciasto podejrzałam u Doroty 🙂 we wstępnie podaję odnośnik, ale nie umiem powiedzieć, czy to jest jej autorski wypiek 😀
Ok. Dzięki za odp. Ja ten przepis widziałam w „Małej Cukierence”. Mam go też na blogu. Zawsze podaję źródło przepisu z którego korzystam.
Pozdrawiam,
Agata
Autor
Jeśli czerpię od kogoś inspirację również o tym informuję i zawsze podaję odnośnik do autora (a przynajmniej do tej osoby, od której ten przepis znam, czyli w tym przypadku Doroty) 🙂
Przepis od Doroty. Rzeczywiście! Sprawdziłam. Bylam ciekawa, czy nie popelnilam jakiejś gafy.
Autor
🙂
Nie wiem co dynia ma w sobie, ale ciasta z jej dodatkiem zawsze są pyszne. Twoje czekoladowe oczywiście też uwielbiam! przepis już przekazany rodzince 🙂
Autor
Dyniowe wypieki również bardzo lubię 🙂
Bardzo smaczne 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Czy może być dynia potraktowana blenderem ( forma musu )?
Autor
Radziłabym ją wcześniej trochę podgotować 🙂
PODGOTOWAŁAM DYNIĘ 😉 WYSZŁO PRZEPYSZNE. CIASTO Z TYCH, KTÓRE UDAJĄ SIĘ ZA PIERWSZYM RAZEM 🙂 ROBIŁAM NA TORTOWNICY NAJPIERW MYŚLAŁAM, ŻE SIĘ NIE DOPIEKŁO, ALE TO BYŁY ROZTOPIONE KAWAŁKI CZEKOLADY – TAK TO JEST JAK SIĘ NIE CZEKA AŻ OSTYGNIE 😉 MIĘKKIE, DELIKATNE, LEKKO WILGOTNE, CZEKOLADOWE MNIAM 🙂
Autor
Super, dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę, że się udało i smakowało 🙂
Wspaniałe ciasto za każdym razem wychodzi 🙂
Autor
Prawda 🙂
Czy ta dynie należy ugotować czy trzeć surowa?
Autor
Surową 🙂
Wyszło przepyszne dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂