Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to obowiązkowa pozycja na jesień ; ) Tą wersję podejrzałam u A.Polana, a ciasto wyglądało tak pysznie, że nie mogłam się oprzeć. Ciasto drożdżowe wyrasta tak wspaniale, że nie obyło się bez przygód… Pierwszy raz przelało mi się z miski, a następny już podczas pieczenia w piekarniku, więc było sporo do czyszczenia! ; ) Poza tymi uwagami gorąco polecam ; )
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- cukier waniliowy lub wanilinowy (1 opakowanie)
- 60 g drożdży
- 200 g masła
- 500 ml mleka
Mleko podgrzać, dodać drożdże, troszkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka, jajka oraz cukier i cukier wanilinowy ubić na kogel-mogel, masło rozpuścić. Rozczyn połączyć z pozostałą mąką, ubitymi jajkami oraz masłem. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto o dość lekkiej konsystencji.
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- cukier wanilinowy (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg śliwek węgierek
- 1 słoik powideł śliwkowych
Z powyższych składników (poza śliwkami i powidłami) zagniatamy kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy powidłami, wykładamy połówki śliwek i wszystko posypujemy kruszonką. Po wyrośnięciu pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.
Smacznego : )