Przepyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem – idealnie wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość. Ciasto zawsze pięknie wyrasta, możecie przygotować je również z innymi owocami, ale rabarbar dodaje mu fajny kwaskowaty posmak. Polecam!!!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g mąki pszennej (1 łyżka)
- 5 g cukru (1 łyżeczka)
- 50 ml letniego mleka
Wszystkie składniki (także te potrzebne do przygotowania poniższego ciasta) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać mąkę i cukier, zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować.
Ciasto (tortownica 25 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 115 g cukru
- 125 ml oleju rzepakowego
- 125 ml mleka
- 3 jajka (wielkość L)
- szczypta soli
- 385 g rabarbaru
Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem ?
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, olej, mleko, jajka, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrobić (ręcznie lub mikserem) gładkie, elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę.
Kruszonka:
- 175 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 90 g cukru
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i dokładnie zagnieść palcami. Na wyrośnięte ciasto ułożyć warstwę owoców, a następnie posypać je kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
Ciasto drożdżowe z rabarabrem i kruszonką – film z przygotowania
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepis na ciasto drożdżowe.