Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

Przepyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem – idealnie wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość. Ciasto zawsze pięknie wyrasta, możecie przygotować je również z innymi owocami, ale rabarbar dodaje mu fajny kwaskowaty posmak. Polecam!!!

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

Rozczyn:

Wszystkie składniki (także te potrzebne do przygotowania poniższego ciasta) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać mąkę i cukier, zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować.

Ciasto (tortownica 25 cm):

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem ?

Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, olej, mleko, jajka, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrobić (ręcznie lub mikserem) gładkie, elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę.

Kruszonka:

Masło posiekać z mąką, dodać cukier i dokładnie zagnieść palcami. Na wyrośnięte ciasto ułożyć warstwę owoców, a następnie posypać je kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

Ciasto drożdżowe z rabarabrem i kruszonką – film z przygotowania

https://youtu.be/78DfKCRTXwo

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepis na ciasto drożdżowe.

Exit mobile version