W tym cieście zakochałam się dosłownie od pierwszego kawałka! Bardzo puszyste, wilgotne, z dużą ilością kruszonki – pycha! Tak nam zasmakowało, że przyrządziłam je już kilka razy, zawsze z innymi owocami. Inspiracja tutaj. Polecam!!!
Składniki na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki letniego mleka
Wszystkie składniki (także te potrzebne do przygotowania poniższego ciasta) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać mąkę i cukier, zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować ; )
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24 x 28 cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 4 łodygi rabarbaru
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, olej, mleko, jajka, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrobić (ręcznie lub mikserem) gładkie, elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę :
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i dokładnie wyrobić palcami. Na wyrośnięte ciasto ułożyć warstwę owoców, a następnie posypać je kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków, czy jest on suchy, wtedy ciasto jest gotowe).
Smacznego : )