Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Luty to miesiąc, kiedy zima szczególnie daje się we znaki i marzę już o cieplejszych dniach i mnogości świeżych warzyw i owoców. Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką skutecznie przenosi mnie myślami do tych chwil i osładza trudny czas ; ) Jest pyszne, bardzo puszyste, długo zachowuje świeżość i idealnie wyrasta. Polecam!!!


Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26-28 cm):

  • 600 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
  • 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka (temp. pokojowa)
  • ziarenka z laski wanilii
  • skórka starta z cytryny
  • duża szczypta soli
  • ulubione owoce (mogą być mrożone)

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Mąkę przesiać do misy (np. od miksera/robota kuchennego), zrobić wgłębienie. Dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże oraz 50 ml letniego mleka. Delikatnie zamieszać dodane składniki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki, poza masłem i wyrabiać do połączenia (użyłam robota kuchennego). Masło roztopić, przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać kolejne 10 minut, do czasu aż ciasto będzie lśniące i dość luźne. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – podwojenia objętości na około 60-90 minut.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozetrzeć palcami do powstania grudek.

Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. Zagnieść kilka razy i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać owocami, oprószyć kruszonką i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Jeśli używacie owoców mrożonych do wyrośnięcia odstawić samo drożdżowe ciasto, a dopiero następnie posypać je minimalną ilością mąki ziemniaczanej, owocami i kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut. Uchylić delikatnie drzwi piekarnika i pozostawić ciasto na chwilę, aby odpoczęło, następnie wyjąć i zjadać jeszcze ciepłe.

Smacznego!


Drożdżówka z owocami i kruszonką


Drożdżowe z owocami i kruszonką

 

Inspiracja „Lubię. Atlas z przepisami”

Komentarzy: 46

  1. Ives
    21 lutego 2018 / 10:40

    Czasem się czuję jakbyś mi w myślach czytała! siedzę z chorym synkiem w domu i właśnie drożdżowego nam potrzeba, więc działam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 23:34

      Super, mam nadzieję, że posmakowało i życzę zdrówka 🙂

      • Ives
        22 lutego 2018 / 10:42

        Drożdżówka jest świetna ciepła idealna ale schowałam pod ręcznik kuchenny i dzisiaj nadal świeżutka super do poranej kawki 🙂

        • Marta
          Autor
          25 lutego 2018 / 1:13

          🙂 🙂 🙂

  2. Róża
    21 lutego 2018 / 10:55

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 23:35

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Kaja
    21 lutego 2018 / 11:32

    Ale pięknie Ci wyrosło …. u mnie brak ręki do drożdżowych 🙁

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 23:35

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 Drożdżowe jest owiane „złą sławą”, ale polecam wypróbować, nie taki diabeł straszny jak go malują 🙂

  4. Karo
    21 lutego 2018 / 12:36

    Oooo uwielbiam Twoje drożdżowe i wszystkim rozdaję przepis na to z rabarbarem więc na pewno zrobię i ten 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 23:36

      Ogromnie się cieszę 🙂 na samą myśl o rabarbarze już mi weselej 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Julaa
    21 lutego 2018 / 15:29

    Genialne cały dom pachnie i na jednym kawałku sie nie skończy 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 23:36

      Super! 🙂

  6. Kasia72
    21 lutego 2018 / 16:38

    Pycha choc dla mnie mogłoby być nawet wiecej kruszonki :))))

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 23:36

      Kruszonki nigdy za wiele 😉

  7. Iwona
    21 lutego 2018 / 20:17

    Przepyszne smak dzieciństwa bo moja Babcia tez taka robiła 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 23:37

      Zdecydowanie, babcine wypieki najlepsze 🙂

  8. Majka
    21 lutego 2018 / 20:18

    Piękne 😍

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 23:37

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Dulka
    21 lutego 2018 / 23:25

    Pyszne jemy jeszcze gorące oby brzuchy nie bolały :)))))))

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 23:37

      U mnie Mama też się zawsze o to obawiała, ale nigdy nie bolały 😉 Smacznego!

  10. Iwona
    22 lutego 2018 / 11:41

    Pyszne dzieci zachwycone i dorośli też się załapali 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:13

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  11. Zeldka
    22 lutego 2018 / 20:08

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:15

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  12. 22 lutego 2018 / 21:18

    Mi też marzy się już lato, póki co ratuję się tym co mam w zamrażalce. Wspaniała drożdżówka, super wyrosła 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:16

      Dziękuję 🙂 U mnie już niestety zapasy prawie wykończone 😉

  13. Ewa
    24 lutego 2018 / 12:22

    Przepyszne znika w mig 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:16

      Super, to bardzo dobre wieści 🙂

  14. Kasia72
    25 lutego 2018 / 0:43

    Przepyszne ciacho bardzo puszyste i nie za suche a często drożdżowe takie mi wychodziło 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:17

      Jednym słowem drożdżowe odczarowane 😀

  15. Agata
    25 lutego 2018 / 18:17

    Wyszło super kolejny sprawdzony przepis z Pani strony:)

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:55

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  16. Magda
    4 marca 2018 / 23:14

    Zdjęcia tak mnie skusiły że musiałam zrobić 🙂 ciasto wyszło dokładnie tak imponujące jak u Ciebie jest pyszne i łatwe 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:49

      Super, ono nawet lepiej smakuje niż wygląda 😀

  17. Heaven
    5 marca 2018 / 15:58

    Pycha kolejny przepis na medal 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:54

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

  18. simon
    15 sierpnia 2018 / 1:43

    Zrobiłem jest 1:42 środa, wygląda jak milion dolarów , dzięki za przepis

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2018 / 23:49

      Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  19. Maria
    12 lutego 2019 / 14:47

    Rewelacyjne ciasto smak dzieciństwa 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:25

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  20. Martyna
    20 stycznia 2020 / 18:19

    Pierwszy raz będę robić ciasto drożdżowe i padło na Twój przepis, bo wygląda obłędnie! 😀 Czy jeśli nie mam robota kuchennego mogę wyrabiać ciasto ręcznie? Uda się ? 😉

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2020 / 0:12

      Pewnie, że się uda 🙂 drożdżowe ciasto potrzebuje tylko trochę cierpliwości, ale jest to całkiem przyjemne i relaksujące, a efekt pyszny 🙂

  21. Martyna
    23 lutego 2020 / 20:27

    Pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe i dodam, że ciasta ogólnie raczej mi się nie udają 😉 Wyszła PRZEPYSZNA! Cała rodzina zachwycona, bo żadnej kobiecie u nas ciasta drożdżowe nie wychodzą 🙂 Nie jest sucha, wyrosła tak jak na zdjęciach i ten zapach! Czuję się zachęcona do wypieków i od teraz będę korzystać tyko z Twoich przepisów 🙂 ps: nie mam miksera, więc robiłam ręcznie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2020 / 21:46

      Ogromnie mi miło i gratuluję odczarowania drożdżowego ciasta 🙂 Pozdrawiam 🙂

  22. Alicja
    10 czerwca 2021 / 13:27

    To drożdżowe to obłęd jest. Teraz jak próbuję czyjegoś drożdżowego ciasta to porównuję je z tym. Robiła je już z 5 razy i wychodzi cudne 🥰

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2021 / 19:30

      Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 26 =